Ministrul Finanțelor Marcel Boloș înfurie din nou mediul de afaceri, după un anunț pe Facebook că de la 1 august intră în vigoare e-TVA, măsură care ar urma să reducă evaziunea fiscală. Antreprenorii și contabilii sunt revoltați și spun că noua măsură va duce la abuzuri și va pune presiuni suplimentare pe munca lor. Decizia a fost taxată și de economiști, care reclamă faptul că proiectul a fost pus în dezbatere publică mai mult de formă și că nici ei nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Legislația pentru acest e-TVA a fost pusă în dezbatere publică de formă mai mult, pentru că nu a existat nici măcar timp ca partenerii sociali să citească și să înțeleagă, așa cum trebuie, mecanismul care ar urma să fie implementat.

Motivul pentru care foarte mulți contribuabili și contabili spun, pe bună dreptate, că se va bloca eonomia din cauza acestui sistem, este că nu vorbim de niște verificări automatizate care să fie permise de un sistem digitalizat, ci vorbim de o nouă obligație de verificare a acurateții informațiilor care au fost trimise către ANAF de către alți contribuabili, de către contabilii fiecărei firme în parte”.

Andreea Bratu, jurnalist Digi24: Ne puteți explica ce înseamnă e-TVA?

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Din păcate, nu. Pentru că nu avem suficiente informații. E incertitudine în piață, în momentul acesta, încât îmi este greu să fac o explicație care să fie suficient de simplă și clară și care să se dovedească a fi și corectă”.


Ministerul Finanţelor propune, printr-un proiect de act normativ, modificări şi completări: în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura; al aparatelor de marcat electronice fiscal; excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare”. De asemenea, Ministerul Finanţelor anunţă că introduce obligatoriu facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali (B2C). (sursa)

Articolul precedentTOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
Articolul următorDupă ce dreapta a ținut zece ani la Cotroceni un turnător la Securitate și apoi, încă zece ani, un prost înfumurat, Ciucă ar fi al treilea tip de nenorocire pregătită de „forțele dreptei“ pentru următorul deceniu