Aleșii locali aflați la guvernare sunt ultramajoritari la împărțirea unor fonduri bugetare de aproape 380 de milioane de lei prevăzute în proiectul de buget elaborat de Guvern.
În proiectul de lege a bugetului de stat pe 2021, depus de Guvern în Parlament, a apărut un capitol pe care inițial Ministerul Finanțelor nu l-a pus în dezbatere publică și care prevede alocarea sumei de 379.031.000 de lei (aproape 80 de milioane de euro) pentru Consilii Județene și primării de municipii, orașe și comune.
„Anexa nr.7/03” prevede alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, pentru finanțarea unor proiecte de investiții si a altor cheltuieli.
Potrivit anexei, sunt finanțate investiții locale precum: săli de sport, instalații de tratare apă uzată, heliport, spitale, pasaje, restaurări, anvelopare blocuri, platforme ecologice pentru gunoiul de grajd, achiziționare utilaje pentru auto-gospodărire, iluminat public stradal, reabilitare, asfaltare si extindere drumuri, poduri, construire trotuare și piste ciclabile, afterschool, parcuri industriale, finanțarea unor studii de fezabilitate, etc.
Din cele 62 de autorități locale care primesc finanțare, 60 sunt conduse de reprezentanți ai PNL USR PLUS UDMR și două autorități locale sunt conduse de reprezentanți ai opoziției.
Raportat la valoarea finanțărilor, administrațiile care nu sunt la putere primesc 2,24% din suma totală, în timp ce autoritățile locale conduse de reprezentanți ai guvernării adună 97,76% din valoarea finanțărilor. (sursa)