Cine depune Declaratia Unica?
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
a) profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate;
c) persoanele fizice prevazute la art. LXI alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023:
c1) care in cursul anului 2023 au realizat venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, la depunerea declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat in plata decat cel de 3.000 lei prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata;
c2) care au realizat in cursul anului 2023 venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III din Codul fiscal, pentru care impozitul se retine la sursa de platitorii de venituri, in situatia in care, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, platitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe tara decat cel de 3.000 lei prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Termen limita pentru depunerea D212
Declaratia se depune:
– in termen de 30 de zile de la producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice;
– pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
– pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
– pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private;
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitat?i agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, depun declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna declaratia la organele fiscale competente si sa isi recalculeze impozitul pe venit.
Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente/activitati agricole, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau in sistem real, depun declaratia in termen de 30 de zile de la obtinerea certificatului care atesta incadrarea in gradul de handicap, in vederea recalcularii venitului net anual si a impozitului datorat.
Se poate corecta Declaratia Unica?
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele “Declaratie rectificativa privind capitolul I” si/sau “Declaratie rectificativa privind capitolul II”, completandu-se, dupa caz, capitolul I “Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul …..” si/sau capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul ………..”
Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
– declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
– este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
– declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole); – o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.
Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere, cu exceptia contribuabililor care nu au obligatia completarii capitolului I din declaratie si care rectifica declaratia in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cum se depune Declaratia Unica?
Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului “Spatiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro;
– prin intermediul serviciului “Depunere declaratii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
De asemenea, declaratia se poate depune in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
Contribuabilii care nu detin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, cu ajutorul carora pot efectua urmatoarele operatiuni:
– inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual;
– completarea Declaratiei Unice;
– depunerea Declaratiei Unice.
Lista sediilor unitatilor fiscale in care sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regaseste pe portalul
www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.
De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin si functionarilor din cadrul organelor fiscale locale, in cadrul carora exista personal special instruit pentru a acorda indrumare si asistenta pentru depunerea Declaratiei unice.
SURSA: ANAF