AgroTV: Conflictul militar din Ucraina creează mari perturbări pe piețele internaționale de grâu. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut alarmant săptămâna aceasta, din cauza întreruperii livrărilor din Ucraina şi Rusia, iar această tendință începe deja să provoace mari îngrijorări din partea mai multor state în privința rezervelor.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat deja vineri că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina, informează AGERPRES.

La rândul său, Bulgaria intenţionează să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate conflictul din Ucraina şi al volatilităţii pieţelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev la postul public de televiziune BNT, transmite Reuters.

„Trebuie să ne pregătim pentru cel mai grav scenariu. Avem în ţară cereale pentru doi ani, în timp ce rezerva de stat are stocuri de grâu pentru 60 de zile. Avem resurse să cumpărăm grâu, mai degrabă decât să exportăm întreaga cantitate, şi mă întreb de unde vom cumpăra în septembrie sau la ce preţ”, a declarat Vassilev, care deține și portofoliul de Finanţe.

Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale din Bulgaria (NAGP) a anunţat că a fost înfiinţat un grup de lucru care va discuta cu autorităţile detalii legate de prețuri și de calendarul în care se vor desfășura achiziţiile de stat, dar şi modul în care vor fi afectate exporturile.

„Ni s-a spus la întâlnirea de vineri că exporturile ar putea fi restricţionate până statul va cumpăra 1,5 milioane de tone de grâu”, a declarat șeful NAGP, Radoslav Hristov.

Pe de altă parte, România ar fi vândut aproximativ 800.000 de tone de cereale, din care 500.000 de tone de grâu, în doar primele două zile de la debutul conflictului din Ucraina. Mai mult, cum disponibilitatea pentru livrările din zonă este din ce în ce mai scăzută, există deja o presiune crescândă pe grâul românesc, traderii plusând într-o singură zi chiar și până la 75 de dolari/tonă (de la 400, la 475 dolari/tonă) pentru acesta, după cum a mai scris AgroTV.

Ce-i drept, potrivit datelor oficiale, consumul intern de grâu al României se situează undeva la 3,3 milioane de tone, iar producția pentru anul 2021 s-a ridicat la aproximativ 11 milioane de tone. Cu toate acestea, potrivit datelor Comisiei Europene, la 6 februarie 2022, România exportase deja 4,64 milioane de tone de grâu. În aceste condiții, rămâne de văzut în ce măsură presiunea imensă pe care o pun traderii pe grâul românesc, care alimentează apetența pentru exporturi, ar putea împinge România către decizii similare cu cele ale Ungariei și Bulgariei, pentru a-și asigura rezervele interne. (Ciprian Voinea)

Articolul precedentComisar european: Dacă Putin nu e oprit, vor fi mai multe țări invadate
Articolul următorGermania se opune embargoului de gaz din Rusia: „Dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”