Anul acesta, summitul Bilderberg, care se desfășoară la Madrid, a împlinit 70 de ani. Totuși, această întâlnire controversată și secretă a elitelor lumii nu dă semne de încetinire.
De zeci de ani, reuniunea Bilderberg, în cadrul căreia elitele de pe glob se adună în spatele ușilor închise pentru a discuta despre ceea ce afectează lumea, a fost subiectul teoriilor conspirației. În ultimii ani, Bilderberg a încercat să se deschidă puțin, să fie un soi de reuniune în stil Davos decât Illuminati.
Cu toate acestea, încă mai ridică semne de întrebare din partea multor observatori. Ochii participanților sunt fixați anul acesta pe războaie.
Securitate extremă
Securitatea sporită de la reuniunea Bildenberg ce se desfășoară la Madrid reflectă amenințările și „provocările” care sunt incluse și pe agenda conferinței: Rusia, China, Orientul Mijlociu, climatul. Iar atunci când subiectul „Schimbarea fețelor biologiei” este discutat de directorul general al Pfizer, de șeful Centrului UE pentru prevenirea și controlul bolilor și de omul care a condus Proiectul genomului uman, poți auzi sirenele poliției, scrie The Guardian.
Sala de conferințe este plină de personalități din domeniul tehnologiei, printre care se numără șefii Google DeepMind, Microsoft AI, Mistral AI și Anthropic, ceea ce face din acest eveniment un summit de nivel înalt în materie de inteligență artificială în sine.
Mulți dintre acești șefi ai inteligenței artificiale sunt optimiști în ceea ce privește viitorul tehnologiei. Dar contingentul de oficiali americani din domeniul securității naționale, care au venit de la Washington pentru aceste discuții, au tendința de a avea o viziune mai mondenă și mai militarizată asupra acestui subiect. Aceștia sunt conduși de adjunctul consilierului pentru securitate națională, Jonathan Finer, și de Jen Easterly, directorul Agenției pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii. Acestora li s-a alăturat comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, Christopher Cavoli, care a avertizat recent că conflictul cu Rusia se anunță a fi o „luptă lungă”. Așadar, viitorul imediat al războiului pare să fie mai mult război, scrie The Guardian.
Cu siguranță că armatele lumii – și industriile care o înconjoară – iau în serios Bilderberg. Generalul Cavoli și-a luat o pauză de la conducerea unei „modernizări masive” a capacităților de apărare ale NATO pentru a participa la conferința de la Madrid. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, participă la ultima reuniune Bilderberg în calitate de secretar general. Succesorul său va fi cel mai probabil Mark Rutte, prim-ministrul olandez demisionar. Rutte este nelipsit de la reuniunile Bilderberg și, fără îndoială, grupul va fi încântat, deși poate nu surprins, dacă încă un membru al cercului lor va obține conducerea celei mai importante alianțe militare din lume.
Celălalt prim-ministru prezent la Madrid este Kaja Kallas din Estonia, care a declarat recent că „societatea liberă este cea mai mare armă a noastră”.
Kallas crede că pe câmpul de luptă „Ucraina a depășit Rusia în materie de inovație, punând în teren sisteme de armament complet noi – dintre care unele dezvoltate de companiile de tehnologie prezente la conferința din acest an.
Revista Time a numit Ucraina „un laborator de război cu inteligență artificială”, iar The Economist este de acord, descriind-o ca „un teren de testare pentru companii precum Anduril și Palantir” – directorii acestor două companii de tehnologie de apărare se află aici, la Madrid.
Fondatorul Anduril Industries este Palmer Luckey, designerul Oculus VR, care s-a plictisit să producă căști și a vrut să construiască în schimb vehicule de luptă autonome – așa că în 2017 a înființat compania de apărare Anduril Industries, cu investiții din partea Founders Fund, care este condusă de Peter Thiel, capitalist de risc și membru al Bilderberg. O altă investiție a lui Thiel a fost în Palantir – gigantul de supraveghere prin inteligență artificială condus de Alex Karp, care face parte, alături de mentorul său, Thiel, din comitetul director al Bilderberg.
Războiul, o oportunitate fantastică pentru cercetare și dezvoltare
Războiul este o oportunitate fantastică pentru cercetare și dezvoltare. După cum spune Karp: „sunt lucruri pe care le putem face pe câmpul de luptă și pe care nu le-am putea face în context intern”. Între timp, în Palestina, tehnologia Palantir este folosită de către armata israeliană „în sprijinul misiunilor legate de război”. „Produsele noastre au fost foarte solicitate”, spune Karp cu entuziasm.
Eric Schmidt, colegul lui Karp din Bilderberg și favorit al Pentagonului, care a condus Google, ar fost atât de „inspirat de utilizarea de către Ucraina a dronelor pe câmpul de luptă”, încât și-a petrecut ultimul an „lucrând la un proiect militar secret de drone”, potrivit revistei Forbes.
Dar, deocamdată, pentru ca Ucraina să câștige războiul dronelor, Schmidt spune că are nevoie de „sprijin financiar și tehnic susținut din partea aliaților Kievului”. Acest sentiment va fi cu siguranță împărtășit de reprezentantul Ucrainei la conferința de la Madrid, ministrul de externe, Dmitro Kuleba, care, fără îndoială, va face tot posibilul pentru a obține câteva miliarde suplimentare de la cei prezenți.
La ediția din acest an a Bilderberg sunt prezenți miniștri de rang înalt și comisari europeni, ca să nu mai vorbim de șefii Băncii Europene de Investiții și ai Băncii Spaniei. Evenimentul în sine este găzduit de Ana Botín, președintele executiv al Banco Santander, iar la el participă șefii a numeroși alți giganți din domeniul financiar, printre care Citigroup, Deutsche Bank și Societé Générale.
Marile companii tind să plătească nota de plată pentru Bilderberg, deoarece este o oportunitate de investiții de înaltă clasă. Aici se elaborează marile strategii și se obțin avantaje de piață.
Se pare că gazda de anul viitor va fi investitorul miliardar suedez Marcus Wallenberg, președintele companiei de apărare Saab. Consilierul său principal, Oscar Stenström, a fost prezent la locul de desfășurare a conferinței în calitate de membru al „echipei preliminare”. Stenström a fost negociatorul principal pentru aderarea cu succes a Suediei la NATO în martie și ce mod mai bun de a sărbători extinderea în curs a Alianței decât un Bilderberg scandinav, notează Guardian. (sursa)