Două lucruri erau clare până la sfârșitul ședinței de luni a consiliului de securitate rus: Vladimir Putin va recunoaște Republicile Populare separatiste Donețk și Lugansk ca state independente și va trimite trupe ruse să le apere.

Întrebarea este ce va face în continuare.

Cel mai bun caz este că Putin își continuă jocul de strângere progresivă a șuruburilor, iar armata rusă se va opri la linia actuală de contact.

Dar dacă nu o fac? Vladimir Kolokoltsev, ministrul rus de interne, i-a cerut lui Putin să recunoască republicile „în granițele lor istorice”.

Mai târziu, Putin a făcut exact asta, semnând două decrete: unul recunoaște Republica Populară Donețk și celălalt recunoaște independența Republicii Populare Lugansk.

Când „parlamentele poporului” susținute de Rusia și-au proclamat independența în primăvara anului 2014, ele au revendicat drept teritoriu legitim toate regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei.

Aceasta implică un război de „eliberare” pentru a pune mâna pe orașe stăpânite de armata ucraineană, precum Mariupol, Slaviansk și Kramatorsk.

În acest proces, forțele armate ruse ar încerca să distrugă cele mai puternice și mai întărite unități militare ale Ucrainei, toate concentrate în est.

Unii oficiali de la Kiev au considerat de mult că este o opțiune mai probabilă decât invazia completă asupra căreia guvernele occidentale avertizează.

Cu toate acestea, oficialii occidentali de informații și securitate nu renunță la aceste avertismente. Ba chiar, devin mai zgomotoase.

Unul a spus pentru The Telegraph că încă se așteaptă la o invazie la scară largă de-a lungul mai multor axe de avans, inclusiv o tracțiune rapidă din Belarus către Kiev. Pe toate acele axe, trupele ruse se desfășoară acum pe liniile lor de start, a adăugat oficialul.

Nu este clar cum s-ar termina asta. O ocupare deplină a Ucrainei și a Kievului este cel mai rău scenariu, dar care pare și nesustenabil.

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, a asemănat situația actuală cu Georgia în 2008, când Rusia a efectuat atacuri aeriene în toată țara și coloanele de tancuri rusești au împins spre Tbilisi înainte de a se întoarce acasă. Totul a durat doar câteva zile.

Vor fi costuri enorme pentru Rusia. În ciuda dezacordurilor, liderii occidentali sunt uniți în promiterea de sancțiuni extraordinare în cazul în care o invazie are loc.

Acesta este unul dintre motivele pentru care unii optimiști mai speră că armata rusă se va opri pe linia actuală de contact. Poate că Putin crede că alți lideri mondiali vor fi atât de ușurați că au scăpat de carnagiul în masă, încât vor ceda sancțiunilor.

Este genul de manevră pe care președintele rus a făcut-o de multe ori înainte. Dar nimic din ședința consiliului de securitate de luni nu a indicat asta.

Mikhail Mishustin, premierul rus, a informat în ședința consiliului de securitate că riscurile sunt bine cunoscute și a spus că economia este bine poziționată pentru a le suporta.

Medvedev a spus că poporul rus va sprijini această mișcare și va fi gata să facă sacrificii pentru ea, ca și cum ar pregăti publicul pentru o lovitură economică.

Ce se întâmplă în Donețk și Luhansk în regiunea Donbas?

Regiunea Donbas din estul Ucrainei era cunoscută, înainte de război, ca o putere industrială, cu capacitate grea de minerit și producție de oțel, precum și rezerve mari de cărbune.

De la consecințele invaziei Rusiei din 2014 și anexarea Peninsulei Crimeea a Ucrainei, regiunea a fost împărțită în teritorii separate sub control diferit: părțile controlate de Kiev ale oblastelor Donețk și Lugansk și „republicile populare” Donețk și „republicile populare” Lugansk, susținute de Rusia. ”, cunoscut sub numele de DPR și LPR.

Separatiștii revendică toate regiunile Donețk și Lugansk drept teritoriu, dar controlează aproximativ o treime din regiune – aproximativ 10.500 km pătrați conform unor estimări – de-a lungul graniței cu Rusia.

Enclavele Donețk și Lugansk au fost în mare parte separate de Ucraina după izbucnirea luptei din 2014 și luni au fost recunoscute de Putin ca republici independente. Populația lor precisă este greu de determinat, dar unii estimează că găzduiesc aproximativ 2,3 milioane și, respectiv, 1,5 milioane de oameni – dintre care mulți se numără printre populațiile mari de limbă rusă și rusofonă a regiunii.

Luptele din estul Ucrainei dintre separatiști și guvernul ucrainean au continuat din 2014, cu 14.000 de morți. Violența, diviziunea și declinul economic au afectat regiunea. Peste 2 milioane de oameni au fugit de atunci.

Recent, bombardamentele larg răspândite în estul Ucrainei au crescut temerile în Occident și la Kiev cu privire la un atac, în timp ce Rusia continuă să-și consolideze forțele, acum aproximativ 150.000 de persoane, în apropierea Ucrainei.

Care este istoria regiunii și care este acordul de la Minsk?

Legăturile istorice dintre Rusia și Ucraina datează încă din secolul al IX-lea – iar Putin a invocat în mod repetat și strategic această moștenire.

La începutul lui 2014, după ce protestele în masă din Ucraina au răsturnat un președinte pro-Moscova, Rusia a invadat și a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei – o mișcare pe care Europa și Statele Unite o consideră ilegală.

Separațiștii susținuți de Moscova au preluat, de asemenea, regiunile industriale de est Donețk și Lugansk de la granița Rusiei. Acolo, rebelii au pus mâna pe clădiri guvernamentale și au proclamat noi „republici populare”.

Criza a escaladat, iar separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk au organizat un referendum pentru declararea independenței față de Ucraina. Kievul și Occidentul au acuzat Rusia că îi sprijină pe rebeli cu trupe și arme, dar Rusia spune că luptătorii sunt voluntari. Confruntările dintre separatiști și forțele susținute de Kiev au continuat.

În 2015, Rusia și Ucraina au convenit asupra acordului de pace de la Minsk, un plan intermediat de Franța și Germania pentru a pune capăt conflictului dintre Kiev și separatiștii susținuți de ruși din regiunea contestată Donbas. Conform acordului, Ucraina va acorda celor două regiuni un statut special și o autonomie semnificativă în schimbul recâștigării controlului asupra graniței sale cu Rusia.

Putin a spus că Ucraina nu are intenția de a pune în aplicare termenii acordului. Ucraina a căutat amendamente la acord – care a fost intermediat după o serie de pierderi militare – și a spus că un acord în condițiile rușilor ar da Moscovei puterea de a influența politica externă a Ucrainei și de a submina suveranitatea acesteia.

Oficialii de la Kiev au spus că termenii actuali, dacă sunt implementați, ar duce la revolte și haos, potrivit The Washington Post.

Ce vrea Putin cu Donbas? Ce vor oamenii din Donbas?

Putin i-a descris pe ruși și ucraineni ca fiind un singur popor, scriind într-un eseu distribuit pe site-ul Kremlinului în iulie că „adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă numai în parteneriat cu Rusia”.

„Ucraina nu a avut niciodată propria sa statulitate autentică”, a spus Putin în timpul unui discurs fierbinte luni care a aprofundat în istoria sovietică pentru a submina ideea Ucrainei ca națiune independentă.

Cel mai recent recensământ oficial, din 2001, a constatat că mai mult de jumătate din populația din Crimeea și Donețk a identificat limba rusă drept limba maternă. Dar să spui că estul Ucrainei este vorbitor de rusă și vestul este ucrainian, poate fi o simplificare excesivă. Mulți din zonele rurale de est vorbesc ucraineană sau un amestec ruso-ucrainean numit Surzhyk.

Totuși, Putin a invocat în repetate rânduri ideea identității regionale distincte a Donbasului ca bază pentru „apărarea” poporului său vorbitor de limbă rusă de o Ucraine presupusă intolerantă. Separatiștii au valorificat, de asemenea, această identitate pentru a alimenta sprijinul și rebeliunea împotriva Kievului.

În Donbasul controlat de Kiev, majoritatea dorește ca regiunile separatiste să revină în Ucraina. În zona controlată de separatişti, peste jumătate doresc să se alăture Rusiei, fie cu sau fără un anumit statut de autonomie, conform unui sondaj publicat în 2021.

Luni, liderii celor două regiuni separatiste i-au cerut lui Putin recunoaştere şi asistenţă militară, ridicând perspectiva că ar putea invita forțele ruse înăuntru, permițând Moscovei pretenția unei intervenții militare „legale”.

Săptămâna trecută, Duma de Stat a Rusiei a transmis lui Putin un apel pentru a recunoaște enclavele Donețk și Lugansk susținute de Rusia. Uniunea Europeană a avertizat Moscova să nu dea curs. Luni, Putin a continuat cu recunoașterea.

Moscova vede Ucraina ca o zonă tampon pentru NATO, care a fost fondată în 1949 pentru a proteja împotriva agresiunii sovietice. Putin a spus de mult că extinderea NATO spre est a fost o linie roșie pentru el. 

Moartea acordului de la Minsk

Prin recunoașterea de luni a celor două regiuni ca state independente, Putin rupe acordul de la Minsk II, planul de pace din 2015 pe care l-a impus lui Petro Poroșenko, președintele ucrainean la acea vreme, în vârful unui tun de tanc.

Într-un fel, aceasta este o recunoaștere a înfrângerii. Scopul acestui acord, cred liderii ucraineni, a fost să le submineze suveranitatea și să îi permită să controleze țara din interior.

Dacă Putin este încă hotărât să controleze Ucraina, ar putea folosi un nou război pentru a forța un Minsk III cu și mai multe cereri, sau chiar pentru a impune direct o ocupație sau un guvern marionetă.

Există un scenariu optimist în care totul se încheie cu o retragere. Oficialul occidental a susținut, fără dovezi, că unii înalți oficiali ruși au profunde nelămuriri cu privire la cursul actual.

Poate că acești oameni l-au convins pe Putin că recunoașterea îi va permite să se opună Occidentului și să facă rău Ucrainei, evitând în același timp un război.

Din păcate, acesta nu este mesajul care vine de la Moscova, Kiev sau Occident.

Este posibil să moară mult mai mulți oameni înainte ca groaza începută în 2014 să se încheie. (sursa)

Articolul precedentPrognoză meteo 21 februarie – 21 martie 2022
Articolul următorMinistrul energiei: ”Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict în Ucraina.” Bine ar fi…