Avem legi care protejează animalele, avem chiar o poliţie a lor, dar nu avem bun simţ şi omenie! Suntem departe de normalitate atunci când vine vorba de grija faţă de necuvântătoare sau de responsabilitate. Iar în lipsa unor campanii susţinute de sterilizare şi în lipsa unor pedepse aspre pentru cei care abandonează animalele, tot mai multe suflete ajung ale nimănui.
Am găsit în spatele curţii. Cred că sunt 20 de căţei. Cineva a zis să se spele de nesimţire şi de înapoierea de care suferă”.
Este strigătul disperat al unui veterinar sătul de lipsa de omenie şi de sfidarea cu care treatează unii legile sau bunul simţ. Sute de animale sunt abandonate la întâmplare. Unii aleg să lase puii chiar la uşa cabinetelor veterinare. Fenomenul parcă e de neoprit. La uşă, peste gard, azvârlite pe fugă direct din portbagaj, animalele sunt aruncate ca nişte gunoaie.
Cristina Oprea, reporter Observator: “Nici măcar camerele de supraveghere nu îi sperie pe cei care vor să scape de animalele nedorite. Nu o dată, sistemele de supraveghere au surprins momentul abandonului”.
Aurelian Ştefan, medic veterinar: “Se gândesc că la cabinetul veterinar este o insulă de securitate. Dar pentru noi este o mare nenorocire, ca să spun aşa. Pentru că avem mai multă muncă şi nu uşoară, pentru a le găsi căsuţe”.
Adriana Grigore, medic veterinar: “Acasă avem deja vreo 8 culese şi abandonate luăm de fiecare dată când se poate, când considerăm că facem faţă să mai luăm, să îi punem pe picioare”.
Abandonul de animale, fenomen de neoprit
Avem legi, dar nu avem educaţie, spun medicii. Mai ales în mediul rural, unde situaţia e critică. Oamenii nu înţeleg că sunt resposnabili pentru toate animalele din ogradă. Iar de sterilizare nici nu vor să audă: “Eu nu castrez căţeluşa. De ce să-mi iau păcate pe ea? Nu, nu. Aşa ceva nu fac”.
E nevoie de campanii gratuite de sterilizare în care să se implice şi autorităţile, spun medicii, care sunt gata oricând să facă voluntariat pentru a opri acest fenomen. Iar poliţia animalelor, proaspăt înfiinţată, ar trebui să îşi asume şi ea răspunderea şi să efectueze campanii de informare.
Aurelian Ştefan, medic veterinar: “Este mare nevoie ca oamenii să înţeleagă şi să conştientizeze că animalele se înmulţesc într-un ritm foarte, foarte mare, într-un ritm susţinut şi e nevoie de sterilizarea lor”.
Abandonul sau alungarea unui animal este considerat act de cruzime, iar cei care sunt prinşi că abandonează animale riscă amenzi între 1000 şi 3 000 de lei. (sursa)