Nascut la Oradea, Ioan Pop de Popa avea 93 de ani si era profesor doctor docent, medic cardiolog, specialist in chirurgie cardio-vasculara. A efectuat prima operatie pe cord deschis din Romania la 5 aprilie 1973, la Targu-Mures.

S-a născut în Oradea, din părinții: Ioan (profesor de științe agricole), mama: Lucreția, casnică. La Oradea, în perioada 1934-1938 a urmat școala primară, apoi Liceul Emanuil Gojdu (clasele I-II) (1938-1940). Între anii 1940-1944, familia sa s-a refugiat din Ardealul de Nord la Beiuș, unde a urmat clasele III-VII la liceul „Samuil Vulcan”.

A urmat cursurile Facultatii de Medicina Generala din Cluj (1946-1952), pe care a absolvit-o cu diploma de merit Magna cum laude.

Intre anii 1949-1954 a fost numit preparator la Institutul de Anatomie umana si chirurgie operatorie a IMF din Cluj, apoi extern la Clinica de chirurgie generala nr. 1 a profesorului doctor Aurel Nana.

In perioada 1953-1954 a realizat prima inima artificiala si primul plaman artificial din Romania, atunci printre primele patru din lume. A efectuat primele circulatii extracorporale experimentale din Romania, inclusiv primele hemodilutii in CEC. A inceput primele transplante experimentale de organe, de rinichi si pancreas.

In 1970 – 1971 a efectuat o specializare in chirurgia cardiovasculara in Texas, SUA, la Houston, si in Portland, Oregon, cu o bursa acordata de Statele Unite. (B – pag. 79-86)

In 2000, Ioan Pop de Popa a devenit senator, fiind ales in municipiul Bucuresti pe listele Partidului Umanist Roman (PUR). In septembrie 2003 a demisionat din PUR si s-a inscris in Partidul Social Democrat.

In 2004, in calitate de senator si membru in Comsisia sanatate a Senatului, impreuna cu un grup de parlamentari, a participat la elaborarea proiectului de lege intitulat Legea de organizare si functionare a Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

Anuntul decesului a fost facut de Dacian Palladi, nepotul sau, pe pagina sa de Facebook. (sursa)

Articolul precedent​Sărbătoarea Paștilor: Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă de la Ierusalim
Articolul următorCristos a înviat! Adevărat a înviat!