În ultimele săptămâni, pare că au apărut tensiuni între președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan pe fondul crizei bugetare și al măsurilor de austeritate propuse de Guvern. Deși în campania electorală, președintele a semnat un angajament public potrivit căruia TVA nu va crește, gest simbolic, dar puternic în fața electoratului, realitatea guvernării s-a dovedit mult mai complicată. Ajuns la Palatul Victoria, Ilie Bolojan s-a confruntat cu un deficit uriaș și presiuni interne și externe privind echilibrarea bugetului. Neavând alternative rapide pentru a aduce venituri suplimentare la buget, premierul a anunțat o majorare a TVA de la 19% la 21% și și-a asumat răspunderea pe un întreg pachet de reforme fiscale.

După o perioadă de tăcere, Nicușor Dan a venit în spațiul public cu o declarație care a fost interpretată de mulți ca o critică voalată la adresa premierului. Președintele a subliniat că măsurile sunt „provizorii” și a amintit că angajamentul guvernului, la momentul învestirii, a fost acela că TVA-ul nu va fi crescut. De cealaltă parte, Ilie Bolojan a confirmat că a existat o „rugăminte” din partea președintelui în acest sens, dar a punctat că decizia finală i-a revenit exclusiv lui, în calitate de prim-ministru.

Acest schimb de replici, în aparență moderat, a fost suficient pentru ca analiștii politici să vorbească despre începutul unui „război rece” între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria.

Într-o analiză pentru Ziare.com, consultantul politic Radu Turcescu, strateg de PR și de imagine, a remarcat unele disensiuni între liderii-cheie ai momentului și sugerează o regândire strategică a rolului prezidențial în raport cu executivul. Analistul politic spune că actualul președinte s-a angajat, în campanie, în fața electoratului cu o serie de promisiuni, dar că nu țin toate de fișa postului său.

Contradicții productive sau blocaj sistemic?

Consultantul de imagine amintește că promisiunile făcute de președintele Nicușor Dan în campania electorală nu au cum să aibă corespondent în realitatea post-electorală. Această lipsă de control poate fi explicată atât prin limitele constituționale ale funcției prezidențiale, cât și prin refuzul anumitor actori guvernamentali de a implementa politicile promise.

„Sunt doi politicieni cu orgolii, încăpățânați și cu viziuni diferite, iar în acest moment relațiile nu par cele mai bune. Este clar că Nicușor Dan a promis în campanie câteva lucruri asupra cărora acum nu are control”, a punctat Radu Turcescu pentru Ziare.com.

Bolojan, un lider care „nu joacă rolul marionetei”

În contrapondere, Ilie Bolojan este descris de expert ca fiind un politician inflexibil, care nu acceptă să fie condus din umbră. Teoretic, existența unor diferențe de opinie între cele două centre de putere poate duce la soluții inovatoare și reforme durabile.

„Pe de altă parte, Ilie Bolojan nu e genul care să joace rolul marionetei politice. În teorie, e bine să existe și contradicții, pentru ca așa pot apărea și soluții creative. În practică, poate mai mult decât oricând, avem nevoie de o direcție mai clară: fie separăm puterile în stat, fie președintele își asumă rolul de „arhitect” al reformelor, forțând astfel limitele constituției și alegând o comunicare mult mai adaptată contextului. Până acum însă, președintele s-a retras puțin din spațiul public, iar comunicarea din partea guvernului este mai degrabă greoaie și chiar prinsă în metodele trecutului”, a spus Radu Turcescu pentru Ziare.com. (sursa)

Articolul precedentAvertismentul politologului Andrei Țăranu cu privire la Guvernul Bolojan: „Elemente care sunt la limita autoritarismului”
Articolul următorOPINII. O ţară nu poate fi condusă prin frică. România nu avea în anii 90 nici un ban în buzunar. Astăzi firmele româneşti cumpără cu sute de milioane de euro, cât o tranşă FMI din acei ani, reţele de magazine în Grecia. Cum să fim o nouă Grecie, când îi cumpărăm pe greci?