Intensitatea luptei pentru pentru ocuparea funcțiilor guvernamentale rămase în joc nu se manifestă doar între partidele coaliției majoritare. Ci și în interiorul formațiunilor politice, scrie evz.ro.

Criteriul USR-PLUS. Vedeta politică a luptelor interne a rămas Alianța USR-PLUS, cea mai vocală structură politică de pe scena publică. Confruntările politice din USR pentru funcțiile încă neocupate din Guvern fac victime printre proprii membrii.

Pasiunile politice au dus până la amenințări cu excluderea din partid a membrilor care aplică pentru ocuparea pozițiilor secundare din Guvern. Motivul de fond: au criticat pe cei doi șefi ai USR-Plus, Dan Barna și Dacian Cioloș.

Un exemplu: fostul senator USR, Mihai Goțiu. El a fost parlamentarul care în mandatul legislativ 2016-2020 a inițiat și a impus o lege definitorie. DNA-ul pădurilor. Motiv pentru care USR a avut un beneficiu de imagine substanțial în spațiul public. Fapt care i-a ridicat scorul electoral la alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Candidatura lui Mihai Goțiu pentru ocuparea funcției de președinte al Gărzii de Mediu, structură guvernamentală aflată în subordinea ministerului Mediului, a fost vehement contestată de peste 300 de membri ai USR. Care au cerut chiar excluderea fostului senator din partid.

Goțiu: „Nu renunț la candidatură. Nu plec”

„Nu renunț la candidatură. Nu plec. Așa înțeleg unii colegi ai mei din USR să ducă lupta politică, dar eu sunt pentru libertatea de opinie și nu-i voi critica”, ne-a declarat Goțiu.

Acesta ne-a spus că în cazul în care cererea de excludere a sa din USR va fi aprobată de conducerea centrală a partidului, va rămâne în continuare să activeze în spațiul public pentru protejarea mediului. Constestatarii lui Goțiu din USR îi reproșează, într-o petiție publicată în online, faptul că i-a criticat în repetate rânduri pe Dan Barna și Dacian Cioloș.

Goțiu, alături de alți membri de partid care i-au criticat pe cei doi șefi ai USR-Plus au fost sancționați în 2020. Contestatarii lui Barna și Cioloș ori au fost plasați pe locuri neeligibile pe listele parlamentare ale Alianței USR-Plus ori au fost dați afară din Alianță.

Presadă: „Nici noi nu suntem feriți de deprinderile politice vechi”

Criteriul USR-PLUS. Florina Presadă, alt fost senator USR care l-a criticat pe Dan Barna în trecut, a aplicat acum pentru ocuparea funcției de președinte al Agenției Funcționarilor Publici, funcție care a revenit USR la repartizarea politică din coaliție.

„Am fost senator în Comisia de Administrație Publică, am făcut proiecte de legi pentru o reformă a administrației publice, m-am profilat pe acest domeniu. Dar printr-o decizie politică în USR se va decide cine să ocupe aceste funcții. Eu am avut poziții publice critice la adresa lui Dan Barna căruia i-am reproșat faptul că a exclus din partid persoane care au avut opinii separate. Nici noi nu suntem feriți de deprinderile politice vechi”, a comentat Presadă.

La fel ca Goțiu, și fosta senatoare a USR a fost plasată pe un loc neeligibil pe listele electorale ale partidului pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020.

Vicepreședintele USR Iulian Bulai ne-a precizat că săptămâna viitoare, pe 20 ianuarie, conducerea USR va căuta să finalizeze lista celor nominalizați pentru ocuparea funcțiilor de secretari de stat și șefi de agenții guvernamentale. Dar și-a păstrat rezerva față de nominalizarea lui Goțiu pentru preluarea Gărzii de mediu: „Are un discurs radical, nu înțelege investițiile care se pot face în mediu”.

Vlad Voiculescu a „demis-o” de Violeta Vijulie de la PNL

USR-Plus au de ocupat 26 de funcții guvernamentale din care 17 poziții au revenit USR și 9 funcții, Plus. Scandalul politic pe aceste funcții a devenit public zilele trecute când ministrul Plus al Sănătății, Vlad Voiculescu, a atacat-o pe Violeta Vijulie de la PNL, care ocupa poziția de șefă a Agenției Funcționarilor Publici, amenințând-o că va fi demisă din funcție.

Un gest necolegial. Agenția a revenit politic USR, iar Vijulie urma să plece oricum din funcție. Amenințarea lui Vlad Voiculescu a fost făcută în contextul disputei lui politice cu primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, vicepreședinte al PNL. (evz.ro)

Articolul precedentFlorian Bodog: Etapa a II-a a vaccinării, eșec total pentru guvern
Articolul următorCine a realizat cea mai cunoscută fotografie a lui Mihai Eminescu. Povestea celor 4 poze certificate în care apare poetul