Ieri, Parlamentul European și-a dat, cu o majoritate covârșitoare, votul pentru Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mâine, la miezul nopții, faptul va deveni realitate și va deschide luni și ani de negocieri privind relația viitoare dintre cei doi vecini, parteneri și aliați. Acest lucru se datorează faptului că Acordul votat ieri la Bruxelles privește doar termenii despărțirii, dar nu și modalitățile unei colaborări viitoare.

Cu această ocazie, parlamentarii europeni au ratat o bună ocazie de arăta lumii, și în primul rând propriilor cetățeni, faptul că reprezintă un organism politic serios – iar Parlamentul European este un organism politic serios, preferând în schimb comportamente puerile, în toate grupurile politice, de la derapaje populiste la sentimentalisme ifetine sau, în cel mai bun caz, la dovezi acute de slăbiciune.

La un moment dat, mai mulți parlamentari s-au prins într-un fel de horă, încercând să cânte versurile poetului scoțian Robert Burns, Auld Lang Syne, un cântec foarte cunoscut în întreaga lume mai ales în noaptea de Anul Nou și care simbolizează despărțirea de trecut. Alegerea este una extrem de neinspirată – din punctul de vedere al guvernului britanic, ea putând alimenta și mai mult tendințele secesioniste ale Scoției.

Așa cum Bihor News scria și ieri, insatisfacția față de insituțiile democratice a atins cote alarmante în Occident, oamenii dorind și având nevoie de soluții reale și imediate la problemele lor, dar și de viziuni clare asupra viitorului asumat împreună. Au primit, în schimb, spectacol ieftin, populism și emoție. Și multe, multe semne de neputință sau bâjbâială…

Dacă Uniunea vrea să reziste și să se dezvolte, în ciuda propriilor slăbiciuni interne și a provocărilor globale, credem că și imaginea și comportamentul aleșilor ei au nevoie de modificări radicale și urgente. Și de enorm de multă seriozitate.

Articolul precedentMinistrul Sănătății trebuie să plece! Probabil la închisoare?
Articolul următorCum răspunde UE crizei provocate de coronavirus?