Începând de astăzi și Oradea a intrat pe lista localităților în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de infectare cu COVID-19 depășește 3/1.000. Adică a intrat în scenariul de ”cod roșu”, ceea ce înseamnă noi măsuri de sănătate publică sau mai bine zis de restricții sunt impuse populației, scrie printreranduri.net.
S-au închis școlile și grădinițele (oricum pruncii sunt în vacanță săptămâna asta), a fost suspendată activitatea restaurantelor și a cafenelelor în interior (dar este permisă funcționarea teraselor pentru că se știe că pe terase nu umblă covidu și nici livrare la domiciliu nu face), nu se mai poate merge la păcănele (vai, vai), la jocuri de noroc și nici la cinema, teatru, concerte (pentru că știm că acest virus nu e doar perfid, dar și mare iubitor de cultură), etc.
De asemenea, devine obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în TOATE spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani. Mai pe românește, când ieșim pe stradă că e zi sau e noapte, trebuie să purtăm mască (sau botniță, cum le place multora să îi zică).
Eficiența acestor măsuri este una cât se poate de discutabilă, însă este important că Guvernul și ”autoritățile” dau impresia că lucrează și iau măsuri pentru „binele” nostru, iar populația dă impresia că le respectă.
În mod ciudat, la acest noul val de isterie, am uitat cu toții ce ne spunea în luna Mai, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România vizavi de purtatul măștii pe stradă.
„Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată. Dar altfel, masca, conform recomandărilor, trebuie purtată doar în spații închise și în mijloace de transport în comun. Nu trebuie neapărat să utilizăm masca dacă mergem cu bicicleta, facem alergare prin parc și intersecția noastră cu alte persoane este de foarte scurtă durată și nu este foarte apropiată” (Alexandru Rafila, TV Digi24).
Între timp, Rafila a ajuns pesedist așa că nimeni nu îl mai crede. Nici măcar el nu se mai crede pe sine, la câte declarații contradictorii a dat în ultimele luni, de când e vedetă.
Spre norocul celor care nu sunt de acord cu gândirea oficială a Guvernului, nu se tem de COVID și vor să se plimbe liberi pe stradă, există câteva soluții de scăpare.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 50 din 26.10.2020, care prevede în ce situații poate fi înlăturată masca de protecție în zonele în care purtarea acesteia este obligatorie.
„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”. (Articolul 3)
Așadar, cei care nu vrem să purtăm tot timpul mască pe stradă avem următoarele variante:
1. putem să fumăm în timp ce ne deplasăm;
2. putem să mâncăm ceva;
3. putem să bem în timpul deplasării noastre;
4. sau putem combina toate cele trei variante: adică ținem o țigară în gură, o sticlă de suc (apă sau bere) în mâna dreaptă și un sandwich sau o șaorma în stânga. Nu trebuie neaparat să și fumăm/mâncăm/bem pe stradă. Doar să le avem gata pregătite. Așa sigur nu ne poate amenda nimeni.
Mai există și varianta nr. 5: să ne prefacem că trăim sănătos și să ne deplasăm în alergare sau pe bicicletă (mă gândesc că și mersul cu bicicleta intră tot la activitățile „sportive individuale”.)
Eu m-am și hotărât relativ repede ce variantă voi urma de astăzi: mă apuc de fumat pe stradă. Îmi voi lua primul pachet de țigări și o să țin o țigaretă permanent în gură atunci când sunt pe stradă. Nu îi voi da și foc, doar o voi ține tacticos în colțul gurii. În ciuda autorităților. Sau încerc să fac rost de undeva de pe net de gumele alea de mestecat sub formă de țigări. Cum se dădeau pe vremuri la magazin în loc de rest.
Singurul aspect pe care nu am reușit să-l înțeleg eu din textul legislativ elaborat de aceste ”autorități” super incompetente este oare ce se înțelege prin sintagma „zonele de trafic pietonal„. Or fi toate străzile sau doar cele pietonale? Sau doar trotuarele?
Având în vedere această ambiguitate, textul legal lasă loc arbitrariului și de aici unei aplicări discreționare de către organele (a se citi milițienii) statului. Iar o lege care este interpretabilă este o lege proastă. Asta o știm de la cursurile de Drept.
Dar, mă întreb și eu ca prostul, oare cei care respectă astfel de reguli proaste cum or fi? Probabil că niște deștepți… Întreb pentru un prieten care are o turmă de oi mai puțin deștepte.
sursa: printreranduri.net