Singapore are cel mai puternic pașaport din lume. Cetățenii acestui stat pot călători fără viză în 193 de state. România ocupă locul 13, la egalitate cu Bulgaria, într-un clasament realizat de o companie britanică de specialitate.
În cea mai recentă actualizare trimestrială a Henley Passport Index, Statele Unite ale Americii, care se aflau pe primul loc în 2014, au coborât până pe locul 10 în clasament. Este cea mai joasă poziție ocupată vreodată de SUA în cei 20 de ani de existență a indexului.
Acesta urmărește libertatea globală de circulație a deținătorilor a 199 de pașapoarte în 227 de țări și teritorii din întreaga lume, utilizând date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA).
Și, deoarece Henley consideră mai multe țări cu același scor ca fiind pe același loc în clasament, există, de fapt, 33 de țări care depășesc SUA în listă, scrie CNN.
Singapore și-a păstrat poziția de nr. 1, cu pașaportul cel mai puternic din lume în 2025. Deținătorii acestui document de călătorie extrem de dorit se bucură de acces fără viză în 193 din 227 de destinații din întreaga lume, mai mult decât cetățenii oricărui alt loc de pe planetă.
Bineînțeles, Singapore nu acordă cetățenie străinilor ca pe bomboane. Pentru a solicita cetățenia singaporeză este necesar să ai cel puțin doi ani de rezidență permanentă, să treci printr-o evaluare a „contribuțiilor economice” și a altor calificări, iar bărbații trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu.
Coreea de Sud a urcat pe locul 2 în clasament, alături de Japonia, cu acces liber în 190 de destinații, asigurând națiunilor asiatice un avantaj solid în cursa globală pentru mobilitate.
Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia și Spania (toate membre UE) se află toate pe locul 3 în spatele lor, alături de Finlanda, cu acces în 189 de destinații fără a fi necesară o viză prealabilă.
Europa deține și poziția a patra în clasament, care aparține unui număr de șapte țări: Austria, Belgia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia și Suedia. Toate beneficiază de acces fără viză în 188 de destinații.
Pe locul cinci se află Grecia, Elveția și Noua Zeelandă, toate având acces fără viză în 187 de destinații.
Decalajul în materie de mobilitate
La capătul opus al listei, pe locul 99, Afganistanul rămâne blocat pe ultimul loc, cu acces fără viză la doar 25 de destinații, cu una mai puțin decât la începutul acestui an. Siria se află pe locul 98 (cu 27 de destinații), iar Irakul pe locul 97 (cu 30 de destinații).
Aceasta reprezintă o diferență uriașă de mobilitate de 168 de destinații între pașapoartele clasate pe primul și ultimul loc.
Marea Britanie a coborât cu o poziție, ocupând locul 6 în clasament, cu acces fără viză în 186 de destinații. Australia, Republica Cehă, Ungaria, Malta și Polonia sunt la egalitate pe locul 7, în timp ce Canada, Estonia și Emiratele Arabe Unite se află pe locul 8.
EAU este una dintre cele mai mari povești de succes din index, urcând 34 de locuri în ultimul deceniu, de la locul 42 la locul 8.
China a urcat, de asemenea, de la locul 94 la locul 60 din 2015, o creștere care a fost realizată chiar și fără acces fără viză în cele 29 de țări din spațiul Schengen al Europei.
România se află pe locul 13 alături de Bulgaria și Monaco, având acces la 177 de destinații.
„Diplomație activă și strategică”
Locul 9 este ocupat de Croația, Letonia, Slovacia și Slovenia, iar locul zece de Islanda, Lituania și Statele Unite. În prezent, cetățenii americani beneficiază de acces fără viză în 182 de destinații din întreaga lume.
Conform unei prevederi din proiectul de lege privind politica internă recent adoptat de administrația Trump, Statele Unite vor impune în curând vizitatorilor internaționali să plătească o nouă „taxă de integritate a vizei” de cel puțin 250 de dolari, care se adaugă la costurile existente pentru solicitarea vizei. Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize de non-imigrant pentru a intra în Statele Unite.
Criticii, printre care se numără și U.S. Travel Association, o organizație națională non-profit care are ca scop creșterea numărului de călătorii în Statele Unite, au criticat noua taxă de viză, considerând-o descurajatoare pentru vizitatori.
Christian H. Kaelin, președintele Henley and Partners, a declarat într-un comunicat că ultimul Henley Passport Index relevă un peisaj din ce în ce mai competitiv în ceea ce privește mobilitatea globală.
„Consolidarea pe care o observăm în top subliniază faptul că accesul se câștigă – și trebuie menținut – prin diplomație activă și strategică”, a spus el.
„Națiunile care negociază în mod proactiv scutiri de vize și cultivă acorduri reciproce continuă să crească, în timp ce opusul se aplică celor care sunt mai puțin implicate în astfel de eforturi.”, a mai spus.
Topul Henley & Partners este unul dintre numeroșii indici creați de firme financiare pentru a clasifica pașapoartele globale în funcție de accesul pe care îl oferă cetățenilor lor.
Indicele Arton Capital ia în considerare pașapoartele a 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite și șase teritorii — Taiwan, Macao, Hong Kong, Kosovo, teritoriile palestiniene și Vatican. Teritoriile anexate altor țări sunt excluse.
De asemenea, este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, iar datele sale sunt colectate prin monitorizarea atentă a portalurilor guvernelor individuale.
Global Passport Power Rank 2025 al Arton plasează Emiratele Arabe Unite pe primul loc, cu un scor de 179 pentru viză gratuită/viză la sosire. Locul al doilea este ocupat de Spania, cu un scor de 176. (sursa)