Prefectul Marcel Daniel Dragoș a convocat miercuri și joi mai multe ședințe de lucru în vederea analizării situației actuale a resurselor de apă din județul Bihor, în contextul perioadelor caniculare, precum și a incendiilor de vegetație din ultima perioadă.

În cadrul videoconferinței avute ieri cu primăriile din județ au fost reluate obligațiile ce revin autorităților publice locale dintre care amintim: identificarea zonelor cu risc crescut la incendiu, transmiterea avertizărilor către populație prin toate mijlocele de care dispun, stabilirea unor planuri de restricții în alimentarea cu apă care sa fie puse în aplicare atunci când situația o impune, asigurarea unor surse alternative de apă în situația reducerii substanțiale a debitului în rețeaua comunală.

Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor a pus accent pe măsurile tehnice ce trebuie luate pentru desfășurarea în siguranță a  lucrărilor de recoltare a culturilor de cereale precum:

• delimitarea terenurilor agricole cu indicatoare de securitate, privind interdicția fumatului și utilizării focului deschis;

• asigurarea punctelor de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, platforme mobile dotate cu furci, cazmale, găleți, stingătoare, butoaie cu apă;

• strângerea paielor rezultate în urma recoltării și ararea imediată a miriștii;

• efectuarea lucrărilor agricole doar cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei;

• asigurarea parcelării suprafețelor mari de teren cultivate cu păioase, prin fâșii longitudinale și transversale;

• instruirea personalului de deservire a mașinilor și utilajelor agricole pe linia prevenirii și stingerii incendiilor;

• stabilirea resurselor umane și materiale care vor fi folosite pentru stingerea incendiilor la fondul forestier și la culturile agricole.

La întâlnirea avută azi la sediu Instituției Prefectului au participat reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Companiei de Apă Oradea S.A., Apă Canal Nord Vest S.A., Hidroelectrica și Electrica Furnizare Oradea, Direcției Agricole Județene Bihor, Direcției de Sănătate Publică Bihor și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana“.

În urma analizei a rezultat că orașele și municipiile din județ dispun de rezervele de apă necesare consumului, deficiențele de alimentare cu apă fiind constatate în special în zonele rurale. Astfel s-a decis identificarea cu prioritate a unor zone cu surse de apă care pot fi amenajate în așa fel încât să aibă o dublă utilitate – pentru irigarea culturilor agricole și adăpatul animalelor, precum și ca rezervoare în cazul unor situații de urgență declanșate de incendii. Referitor la seceta pedologică, precizăm că anul acesta în județul Bihor, conform datelor Direcției Agricole Județene,  nu s-a înregistrat acest fenomen.

În cursul săptămânii viitoare prefectul județului va continua întâlnire zonale cu primăriile din zona Salonta și Marghita în cadrul cărora aceste tematici vor fi analizate conform specificului fiecărei zone.

Articolul precedentPeste 16.000 de obiective supravegheate în Bihor. Ce a găsit DSVSA în controalele din iunie
Articolul următorTransapuseana, cel mai scump drum judeţean din România, are nevoie de noi lucrări din cauza unor specii de broaște. Ce s-a întâmplat