După un weekend de foc, vin zile şi mai fierbinţi. Meteorologii au extins codul roşu de caniculă în 15 judeţe din sudul ţării şi în Bucureşti. Nivelul extrem de radiaţii ultra-violete amplifică senzaţia de cuptor. Şinele de cale ferată se încing până la 50 de grade, trenurile trec de la categoria încet la foarte încet, iar în vagoanele fără aer condiţionat pasagerii simt că leşină. Între timp, dogoarea evaporă Dunărea. Nivelul fluviului scade cu cinci centimetri pe zi.
Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman sunt punctele de foc de pe harta caniculei. Localnicii din Călăraşi şi Slobozia au simţit că fierb la maxima zilei 42 de grade Celsius. Luna lui Cuptor a înroşit termometrele şi la Craiova. În plină zi, nimeni nu a avut curaj să se avânte pe străzi sau să stea la terase. Aşa că plimbările s-au mutat dimineaţa. La umbra copacilor şi în apropierea fântânilor a fost cel mai aglomerat.
CFR a anunţat că întârzierile trenurilor vor creşte, iar instalaţiile de climatizare ar putea ceda din cauza caniculei. O călătorie de 209 kilometri, de la Craiova la Bucureşti, a durat astăzi peste cinci ore, iar călătorii au ajuns epuizaţi la destinaţie. Arşiţa este şi mai periculoasă pentru că radiaţiile au un nivel extrem de ridicat zilele acestea.
“Valorile mari ale radiaților au legătură cu claritatea atmosferei pentru că nu am avut nori în ultimele zile. Cerul a fost mai mult senin. Sigur că și valorile radiaților solare au fost foarte mari”, a declarat Iris Răducanu, meteorolog. Aşa că cei care caută răcoarea la piscine trebuie să fie atenţi şi să nu expună soarelui între orele 11 şi 17, nici dacă folosesc cremă de protecţie. Mulţi fac greşeala să considere că apa îi fereşte de radiaţii, dar nu este deloc aşa.
La fel de periculos, avertizează inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, este scăldatul în locuri neamenajate. Localnicii din Craiova au făcut astăzi baie în apele Jiului, dar există riscul unui şoc termic care poate fi fatal, spun paramedicii. Temperaturile extreme ne afectează şi după apusul soarelui. Ne strică somnul şi pot opri respiraţia 10-20 de secunde când dormim. Afecţiunea numită de medici apnee în somn are efecte grave.
“Sunt studii în acest moment care aduc această legătură între încălzirea globală şi sindromul de apnee în somn, practic vorbim tot de modificări endocrine şi modificări metabolice. Risc mai mare de a face accident vascular cerebral, risc de a dezvolta infarct”, a declarat Beatrice Mahler, medic primar pneumolog. Iar dogoarea va creşte în intensitate zilele următoare, anunţă meteorologii.
“Valul de căldură va persista în zilele următoare, iar mâine se va extinde şi se va intesifica, motiv pentru care întreaga ţară se va afla mâine sub cod roşu, protocaliu şi galben de temperaturi extrem de ridicate: în sudul ţării va fi cel mai cald mâine, va fi în vigoare atenţionare cod roşu, cu temperaturi de 41 de grade Celsius la umbră”, a declarat Ioana Scărlătescu, prezentator Meteo Observator. Temperaturile încep să scadă abia de joi, dar tot atunci vor apărea şi furtunile. (sursa)