Vin vremuri mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari decât în prezent: 21 la sută pentru majoritatea produselor şi serviciilor şi 11 la sută pentru alimente şi medicamente. Şi nu e tot! Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi tăiate. Specialiștii avertizează: povara cade din nou pe oameni, în timp ce “statul gras” nu intră la regim.
Pe un ton grav premierul Bolojan a explicat de ce e nevoie de taxe dure pentru toți românii. Deficitul este uriaș, iar noi riscăm scenariul Greciei din 2010, când a ajuns la mâna FMI. “Suntem in ceasul al 11-lea, nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem cu spatele la zid. Din 100 de lei încasaţi din taxe, România a cheltuit 132 de lei. Dacă nu am face nimic ar fi câteva consecințe precum intrarea în incapacitate de plată, creditorii noştri nu ne-ar mai împrumuta şi nu am putea acoperi cheltuielile, inclusiv salariile şi pensiile. Am intra într-o recesiune brutală”, a declarat Ilie Bolojan.
Prima măsură: TVA-ul urcă la 21% chiar din 1 august. Asta înseamnă scumpiri la toate produsele şi serviciile. La buget s-ar strânge aproape 4 miliarde de lei în 6 luni şi 12 miliarde într-un an. Nici mâncarea şi nici medicamentele nu scapă, deşi autorităţile au dat asigurări că nu se ating de TVA pentru aceaste categorii.
O familie cu doi copii cheltuiește între 2.000 și 3.000 lei pe lună doar pentru mâncare. O creștere a TVA-ului de la 9% la 11% pentru alimente înseamnă că vor da în plus între 40 si 60 de lei, lunar. Nu pare aşa de mult, dar la final de an, au pierdut 700 de lei în plus doar din această modificare fiscală.
“Vom avea un impact substanţial în rata inflaţiei. La această creştere de TVA ar trebui să mai adaugam acciza la combustibil, plafonarea preturilor la energie, am avut un mic episod de depreciere leului, ne va duce la inflaţie de 10-12%”, a explicat Adrian Codîrlaşu, analist economic.
Pensiile mai mari de 3.000 de lei, tăiate
Tot din august, pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi taxate. Pensionarii vor plăti 10 la sută contribuţie la sănătate pentru suma care depăşeşte acest prag. De exemplu, la o pensie de 4.000 de lei, pierderea ar fi de 100 de lei.
“Aici este aceeaşi problemă de echitate. Pe de o parte, avem foarte puţini contibutori la sistemul de sănătate, numărul lor trebuie să crească. Nu este însă echitabil ca doar o parte dintre ei să plătească”, a explicat Bogdan Glăvan, analist economic.
La lista cu taxe din august se mai adaugă şi creşterea accizelor la carburanţi, alcool, tutun şi zahăr. De la 1 ianuarie umează alte măsuri. rovinieta se va dubla, Impozitul pe dividende va urca la 16%, iar cel pe cifra de afaceri a băncilor va crește de la 2% la 4%. salariile, pensiile și alocațiile rămân înghețate şi la anul.
Din toate taxele se vor strânge 11 miliarde de lei anul acesta și 34 de miliarde la anul. Un efort prea mare pentru oameni, spun specialiştii, în timp ce tăierile la stat sunt firave. “Dacă ne uitam în acest plan, majoritatea contribuţiei la reducerea deficitului vine din venituri, adică din taxarea economiei private şi a populaţiei. Şi nu din reducerea cheltuielilor, undeva o treime din tăieri la stat. Nu este absolut deloc echitabil”, a declarat Adrian Codîrlaşu, analist economic.
Sindicaliştii îl critică dur pe Ilie Bolojan
Pachetul fiscal va fi explicat în detaliu azi, de miniştrii de resort, iar săptămâna viitoare va fi adoptat de Guvern. Sindicaliştii îl critică dur pe Ilie Bolojan după măsurile drastice anunțate. Cei de la Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului îl consideră pe Ilie Bolojan “premierul killer” şi îl acuză de “autoritarism” și “dispreț față de nevoile cetățenilor”.
Confederația Patronală Concordia consideră că pachetul anunțat reprezintă o nouă lovitură pentru mediul de afaceri, iar românii sunt cei care vor purta povara acestor măsuri. Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că schimbările anunţate de premier sunt dureroase şi nediscutate cu partenerii sociali. Motiv pentru care zilele următoare Ilie Bolojan va purta discuţii cu liderii sindicatelor. (sursa)