Românii care s-au mutat în Italia în căutarea unui trai mai bun încep, în număr tot mai mare, să se întoarcă acasă. Potrivit Institutului Național de Statistică din peninsulă, doar anul trecut au fost peste 35.000.

Unul dintre motive este costul ridicat al vieții. Pe de altă parte, Ministerul Educației din Italia confirmă că numărul studenților români a crescut.

Italia a fost, vreme de două decenii, una dintre principalele destinații pentru românii care au plecat să muncească în străinătate. Imaginea unui trai mai bun în peninsulă începe însă să dispară.

Salariile stagnează, costurile cresc

Eugen Terteleac, președintele unei asociații de români: „Comunitatea de români din Italia începe să fie din ce în ce mai interesată să revină în țară. Salariile au stagnat și foarte mulți compatrioți de-ai noștri o duc foarte greu, abia ajung la sfârșit de lună cu salariul pe care îl câștigă aici.”

Datele Eurostat arată că salariul mediu din Italia a crescut cu doar 100 de euro din 2019 până în 2024, ajungând la 2.700 de euro, în timp ce în România, salariul mediu brut s-a dublat în ultimii cinci ani, ajungând la 1.850 de euro în 2024.

Chiria medie lunară pentru un apartament în Bucureşti este de aproximativ 650 de euro, în timp ce în Roma, oraşul cu cel mai mare număr de rezidenţi români din Italia, chiria medie ajunge la 1.500 de euro.

Crina Suceveanu, jurnalistă în Italia: „Au căutat să plece în primul rând cei care se apropiau de vârsta de pensionare și cei care mai aveau puțini ani, pentru că deja își construiseră acasă o casă și nu ar mai fi plătit chiria. În schimb, cei tineri au ales să plece în Germania și spre Anglia. Au plecat foarte multe femei care îngrijesc bătrâni.”

Universitățile din Italia atrag tot mai mulți studenți români

Totuşi, în ultimii ani, universitățile din Italia remarcă o creştere vizibilă a numărului de studenţi români. De exemplu, Universitatea din Bologna a raportat o creştere de 24 de procente pentru anul universitar trecut. O parte s-au născut acolo și sunt copiii celor care se întorc acum acasă.

Este și cazul Simonei, care a studiat la Universitatea din Bologna. Acum este doctorand la Universitatea Sapienza, din Roma.

Simona Gîrneata, reprezentant al Ligii Studenților Români din Străinătate: „Părinții mei s-au mutat imediat după Revoluție. Dacă situația într-adevăr o să fie din ce în ce mai critică, nu-ți ascund că mi-aș dori să plec, poate în străinătate, cum au fost și părinții care au plecat din România în căutarea unor condiții mai bune.”

Autoritățile din Italia sunt tot mai îngrijorate de declinul demografic. Din 2014 până în prezent, ţara a pierdut echivalentul întregii populaţii a oraşului Milano, adică peste 1,3 milioane. (sursa)

Articolul precedentlibertatea.ro – ‘Reforma’ lui Bolojan la Senat. Aproape o treime din funcționarii scoși din organigramă s-au transferat la alte instituții sau au ieșit la pensie
Articolul următorCum poți reduce consumul de curent. Aparatele care pot „umfla” factura. Sfaturile specialiștilor