Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, Nicolae Hodişan, este cercetat, sub control judiciar, de DNA Oradea, după ce, între 2023 şi 2024, ar fi încheiat nelegal trei contracte de asistenţă juridică cu trei cabinete de avocatură, deşi instituţia avea trei consilieri juridici care ar fi putut asigura serviciile respective. El ar fi fost ajutat de un consilier superior în cadrul Direcţiei, vizat la rândul său de anchetă.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Nicolae Florian Hodişan, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, anunţă, marţi, DNA, într-un comunicat de presă.
Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Angela Mirela Barău, consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, persoană în drept să exercite viza de control financiar preventiv în cadrul instituţiei, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
”În perioada 2023-2024 inculpatul Hodişan Nicolae Florian, în calitatea menţionată anterior şi beneficiind de ajutorul inculpatei Barău Angela Mirela, ar fi încheiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, trei contracte de asistenţă juridică cu trei cabinete de avocatură, fără a exista avizul prealabil al ordonatorului principal de credite, respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în condiţiile în care Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor avea în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, producând astfel instituţiei publice un prejudiciu total de 34.655 de lei, precum şi un folos necuvenit în acelaşi cuantum celor trei cabinete de avocatură”, susţin anchetatorii.
Concret, Hodişan ar fi încheiat în mod nelegal cele trei contracte de asistenţă juridică.
Astfel, în 13 ianuarie 2023, el ar fi semnat contractul de asistenţă juridică în valoare de 7.140 de lei, cu un cabinet de avocatură, contract având ca obiect redactarea şi susţinerea unei acţiuni civile şi ordonanţe preşedinţiale, precum şi asistarea şi reprezentarea în faţa organelor judiciare (poliţie şi parchet) a instituţiei în dosarul având ca obiect plângere împotriva persoanelor responsabile din Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (O.S.P.A.) Bihor.
În 10 mai 2024, el ar fi semnat contractul de asistenţă juridică în valoare de 8.925 de lei, cu un cabinet de avocatură, contract având ca obiect redactarea şi comunicarea unei plângeri prealabile în legătură cu contestarea unor adrese întocmite în cadrul unui proiect.
În 17 iulie 2024, el ar fi semnat contractul de asistenţă juridică în valoare de 22.000 de lei (din care ar fi fost dispusă plata şi achitată suma totală de 18.590 de lei), cu un cabinet de avocatură, contract având ca obiect asistenţa juridică, formularea de cereri şi căi de atac în faţa Tribunalului Bucureşti, respectiv exercitarea recursului în faţa Curţii de Apel Bucureşti în cadrul dosarelor având ca obiect anularea de acte administrative/ recuperarea de sume declarate neeligibile în cadrul unui contract de subvenţie încheiat în anul 2021.
Potrivit DNA, în perioada respectivă, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor avea în structura organizatorică trei consilieri juridici care ar fi putut asigura serviciile de asistenţă juridică menţionate şi ar fi putut reprezenta instituţia publică în faţa instanţelor de judecată.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Hodişan trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite funcţia de director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor în exercitarea căreia a săvârşit fapta.
Acestuia i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. (sursa)