Executările silite demarate de recuperatorii de creanțe sunt nule absolut, deoarece aceste firme de recuperare nu achită taxe în România, procedura de anulare cerând imperativ o contestație la executare, a explicat avocatul Velicu Daniel.

Acesta a dovedit și expus public neglijenţa organelor judiciare în raport cu obligația creditorilor de a achita taxa judiciara pentru a obține executarea silita a debitorilor pretinși. Fară plata prealabilă a taxei judiciare de timbru, toate executările silite sunt ca inexistente, însă doar printr-o contestație la executare veți putea scăpa de executarea silită nelegală.

“Din punctul meu de vedere, recuperatorii reprezintă firme de investiţii.”

“Pentru a obține executarea silită a debitorilor, indiferent că cei din urmă sunt persoane fizice sau entități juridice, firmele de recuperare a creanțelor bancare sunt obligate să achite taxa judiciară de timbru de 20 de lei.

Întreagă procedură de executare silită este desfășurată vădit ilegal, din cauza neachitării taxei judiciare de timbru în contul direcției competente, a unității administrativ teritoriale pe raza căreia funcționează sediul instanței de executare.

Conform art. 666 din Codul de procedura civilă, denumit Încuviințarea executării silite, în termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc vă solicită încuviințarea executării de către instanța de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, … și dovada achitării taxei judiciare de timbru.

Taxa judiciară de timbru este o condiție sine qua non privind încuviințarea executării silite întrucât neplata ei generează lipsa dreptului de a solicita serviciul oferit de puterea judecătorească. În cazul de faţă, sancțiunea ar fi fost anularea cererii de încuviințare a executării silite”, a detaliat avocatul.

OUG nr 80/2013 privind taxele judiciare de timbru stabilește la articolul 1 că taxele judiciare de timbru sunt datorate, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, de către toate persoanele fizice și juridice.

Astfel, principiul instituie o obligație universală în sarcina justițiabililor, teza de la care excepțiile sunt de stricta interpretare și aplicare.

Metoda prin care anulați executarea silita în cazul în care este abuzivă

Pentru a înțelege o contestație la executare silită, trebuie amintit că procesul civil are doua faze, în starea sa tipică iar în Faza a doua, o contestație la executare silită joacă un rol esențial.

Executarea silită – a doua fază – poate să apară numai când debitorul nu îşi execută obligaţiile de bună voie. Executarea este efectuată de executorii judecătoreşti, aceștia îşi desfăşoară activitatea independent de instanţele de judecată.

O contestație la executare silita reprezintă instrumentul legal prin intermediul căruia debitorii pot obţine desfiinţarea măsurilor ilegale din faza executării silite.

Formele de executare pot fi: urmărirea silită mobiliara sau imobiliara, sechestrul mobiliar ori imobiliar, poprirea salariului etc.

Astfel, printr-o contestație la executare silita, puteți contesta însăși executarea silita, precum şi orice act de executare, în calitate de persoană interesată sau vătămată prin executare.

Cu alte cuvinte, printr-o contestație la executare silita, se poate critica orice neregularitate procedurală săvârşită cu prilejul activităţii de urmărire silită.

O contestație la executare vă scapă de urmărirea silită

O contestație la executare reprezintă o activitate complexa, cu numeroase obstacole.

Admiterea procedurii de contestație la executare silita de instanţa vă însemnă una din următoarele soluții:

• va anula actul de executare contestat sau vă dispune îndreptarea acestuia;

• va anula ori înceta executarea silita;

• va dispune anularea ori lămurirea titlului executoriu;

• va obliga executorul la efectuarea actului de executare a cărui îndeplinire a fost refuzată.

O contestație la executare vă oferă dreptul la Întoarcerea executării silite – Unul din efectele formulării cu succes a contestației la executare.

Printre efectele contestării executării silite, se număra obligarea creditorului la întoarcerea executării, prin restabilirea situaţiei anterioare. Cu alte cuvinte, puteți cere și obține restituirea banilor sau a bunurilor executate silit ilegal, alături de obligarea băncii ori a recuperatorului de creanțe.

Legea apară debitorii de executări silite ilegale

“Este important să înțelegi că printr-o Contestație la executare silita poți scapă de datorie, creditor și executorul judecătoresc. Este esențial modul în care formulezi o contestație la executare silita. Atenția la detalii și, în special, la respectarea Condițiilor legale pentru contestarea executării silite întrucât sunt esențiale”, potrivit avocatului Velicu Daniel.

Acesta mai recomandă că în cazul în care sunteți victima unui abuz, nu este indicat să acționați singuri, ci să apelați la un avocat, expert în contestația la executare silită

Articolul precedentTanczos Barna: „România a închis două dintre cele trei centrale de ardere pentru care a fost trimisă în judecată de Comisia Europeană”
Articolul următorOțetul de mere deține marele secret. Luaţi-vă adio de la dietele chinuitoare. De Crăciun şi Anul Nou veţi străluci