Un spital din Iași are asistent digital care răspunde instant, cu surse oficiale, la întrebările medicilor și farmaciștilor despre medicamente, reglementări și protocoale.

Acesta a fost creat de către un start-up, Apollo AI Technologies, companie fondată de Mihaela Onofrei în urmă cu trei ani, dezvoltă instrumente bazate pe inteligență artificială (AI), folosite deja în spitale, cabinete medicale și farmacii. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași beneficiază de serviciile asistentului AI.

„De ce Cuza Vodă? Pentru că acolo, zi de zi, se nasc bebeluși, dar și pentru că am întâlnit o echipă medicală care a avut curajul să spună: Da, vrem să testăm ceva nou, dar să o facem cu responsabilitate, în ritmul nostru, cu rigorile noastre”, povestește Mihaela Onofrei pentru „Ziarul de Iași”.

Din cercetarea la implementare

Mihaela Onofrei a transformat în anul 2022 experiența acumulată în cercetarea procesării limbajului natural, adică acea ramură a AI-ului care învață „mașinile” să înțeleagă și să comunice cu oamenii, într-un start-up 100% românesc care face diferența în sănătate.

Antreprenoarea recunoaște că au existat momente când s-a întrebat dacă merită să continue. La început, când a lucrat luni întregi la un produs reglementat, sigur și documentat, părea că bariera dintre idee și implementare este foarte greu de trecut. Dar totul s-a schimbat când un medic i-a spus simplu: „Mi-a salvat 5 minute în consultație. E poate puțin pentru voi, dar pentru mine a însemnat că am putut sta mai mult de vorbă cu pacientul.”

A fost confirmarea care pentru Mihaela Onofrei și echipa ei a dat un semnal clar: nu construiesc doar produse, ci oferă timp și siguranță oamenilor care salvează vieți, ne spune ea. Înainte de Apollo AI Technologies, Mihaela Onofrei a fost cercetător în procesarea limbajului natural, la Institutul de Informatică al Academiei.

„Este un domeniu care dezvoltă sisteme capabile să proceseze comunicarea așa cum se întâmplă în realitate: ambiguu, fragmentat, contextual și adesea presat de timp. Această experiență nu m-a format doar tehnic, ci profund conceptual. Am înțeles cât de greu este să obții claritate și acuratețe într-un context în care întrebările sunt incomplete, timpul este limitat, iar miza răspunsului este esențială”, ne explică antreprenoarea din Iași.

Soluție pentru domeniul medical

Prima problemă din sistemul medical pe care Apollo AI Technologies a vrut să o rezolve a fost timpul pierdut de medici și farmaciști în căutarea informațiilor esențiale — despre medicamente, interacțiuni, protocoale, reglementări. Așa au ajuns la crearea unui asistent digital care oferă răspunsuri rapide, clare și documentate, eliminând hățișul documentelor lungi sau al motoarelor de căutare generice.

„Am observat cum medicii și farmaciștii își pierd zilnic timp prețios încercând să caute aceste informații. Am dorit să le oferim un instrument care să le răspundă imediat. Nu un motor de căutare, nu un document de 300 de pagini, ci un asistent digital care preia întrebarea și oferă un răspuns clar, cu sursa vizibilă, validată și citabilă. Câștigul? Mai mult timp pentru pacienți. Și decizii mai rapide, mai sigure”, ne asigură fondatoarea companiei ieșene.

La început, reacțiile profesioniștilor din sănătate au fost prudente, dar Apollo AI Technologies a mizat pe transparență absolută: fiecare răspuns are o sursă clară, verificabilă, iar colaborarea permanentă cu medici și farmaciști a permis ajustarea produselor până au devenit cu adevărat utile în practică. Mihaela Onofrei ne mai spune că se pregătesc acum de lansarea ApolloMed, o platformă care adună într-un singur loc toți asistenții digitali construiți până acum, dar îi și duce la nivelul următor. Nu mai este vorba doar despre întrebări și răspunsuri rapide, ci despre un sistem care se adaptează fiecărui medic, învață din interacțiuni și prioritizează ce e relevant, în funcție de specialitate și context.

„Este un pas natural, dar decisiv, de la chatbotul clasic la «copilotul digital al medicului», o interfață care nu doar răspunde, ci și anticipează, structurează, propune. Totul, bineînțeles, în limitele stricte ale reglementărilor actuale și cu validare medicală riguroasă. Pentru noi, ApolloMed nu este doar o platformă, este începutul unui mod nou de a colabora cu tehnologia: mai simplu, mai sigur, mai personalizat”, ne explică antreprenoarea.

Compania nu își propune să înlocuiască sistemele actuale, ci să le completeze inteligent, prin integrare ușoară.

„Portofoliul nostru cuprinde deja produse aflate în uz real, folosite de medici și farmaciști în activitatea de zi cu zi, o echipă tehnică cu expertiză solidă în AI aplicat și un plan de dezvoltare construit în jurul platformei ApolloMed, un instrument modular, gândit să se extindă treptat către noi specialități și piețe din Europa Centrală și de Est. În plus, portofoliul nostru este gândit pentru acces API, ceea ce înseamnă că platformele dezvoltate de Apollo AI pot fi integrate ușor în sisteme deja existente, fără să le înlocuiască, un element important pentru investitori care caută soluții flexibile, adaptabile și sustenabile pe termen lung”, menționează antreprenoarea din Iași.

Mihaela Onofrei explică că AI este deja parte din modul în care funcționează sistemul medical. Nu e un „asistent” oarecare, ci un partener care ajută medicul să ia decizii mai bune și mai rapide.

„România are, paradoxal, o oportunitate uriașă. Tocmai pentru că sistemul nostru este suprasolicitat, deschiderea către soluții care economisesc timp, reduc birocrația și sprijină decizia medicală este mai mare decât în alte țări. Dacă dezvoltăm soluții local, pornind din realitățile sistemului nostru și în dialog direct cu medicii, nu importând modele de tehnologie fără legătură cu practica, România poate deveni un exemplu regional de aplicare matură și funcțională a AI-ului în sănătate”, consideră antreprenoarea.

Aceasta afirmă că, pe lângă Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, sunt deja in discuții avansate cu alte spitale din Iași și din regiune. (sursa)

Articolul precedentCălin Georgescu anunță că se retrage din politică
Articolul următorPeste 150 de persoane angajate în urma Bursei locurilor de muncă organizată de AJOFM Bihor