În plenul Senatului, marți, 21 mai, senatorul bihorean Aurel Mohan, președinte al PSD Bihor, a susținut o declarație politică prin care a subliniat voința cetățenilor exprimată în alegerile de duminică și direcția clară aleasă de România: dezvoltarea continuă în cadrul Uniunii Europene.

„Românii vor să fie ascultați”, a fost mesajul central transmis de senator, făcând apel la clasa politică să trateze cu seriozitate vocea electoratului. În viziunea sa, scrutinul recent nu a fost doar despre alegerea unui nou președinte, ci despre validarea unei opțiuni de dezvoltare europeană, ancorată în valori precum libertatea, statul de drept și demnitatea umană.

Aurel Mohan a arătat că integrarea europeană a adus beneficii concrete României: infrastructură, spitale, școli și locuri de muncă finanțate prin fonduri europene. El a subliniat că dezvoltarea țării trebuie să continue în acest sens, dar a atras atenția că este momentul ca politicienii să se concentreze mai mult pe nevoile reale ale cetățenilor.

„Am vorbit mult despre Europa, dar acum e timpul să facem mult mai mult pentru români și pentru România”, a declarat senatorul. Totodată, el a cerut ca viitorul președinte să acționeze pentru reconcilierea națională și reducerea decalajelor dintre comunități, subliniind că țara are nevoie de unitate, nu de polarizare politică.

Educația și sănătatea au fost punctate ca priorități absolute pentru viitorul țării. Senatorul bihorean a avertizat că acestea nu mai pot fi tratate ca teme de campanie sau simple declarații politice.

În ceea ce privește Partidul Social Democrat, Aurel Mohan a pledat pentru maturitate politică, dialog și reconectare reală cu cetățenii. „Nu e timpul pentru orgolii și conflicte sterile. Este timpul pentru responsabilitate”, a spus el.

În încheiere, senatorul Aurel Mohan și-a exprimat angajamentul personal de a contribui la recâștigarea încrederii românilor și la construirea unei Românii în care fiecare cetățean să își dorească să trăiască – în siguranță, liniște și bunăstare.


Textul integral:

Stimați colegi,

„Vox populi, vox Dei.” Acest străvechi dicton roman surprinde esența politicii de tip democratic. Când alegătorii se exprimă prin vot, noi, politicienii, trebuie să ascultăm cu atenție și să acționăm în consecință.

Duminică, românii au votat și au ales nu doar un nou președinte pentru următorii cinci ani, ci, mult mai important, au ales direcția strategică a României.

Majoritatea alegătorilor și-a reafirmat opțiunea clară de a construi viitorul în Uniunea Europeană, alături de națiuni care prețuiesc libertatea, statul de drept, prosperitatea și demnitatea umană ca fundament. România a ales, până la urmă, direcția pe care o merită: o țară europeană, modernă și democratică.

Uniunea Europeană este departe de a fi perfectă, dar este singura construcție geopolitico-economică în stare să aducă pace pe un continent măcinat de războaie și prosperitate, păstrând totuși diversitatea națională. Dincolo de valori și idealuri, vorbim despre o realitate simplă: România s-a modernizat nu prin vorbe goale, ci cu fonduri europene. Autostrăzile care se construiesc astăzi, spitalele care prind contur, școlile renovate, rețelele de apă sau canalizare – toate au în spate miliardele de euro care au făcut diferența. Doar astfel am reușit să recuperăm decalajele, să creăm locuri de muncă și să schimbăm în bine viața oamenilor. Și doar așa poate continua dezvoltarea României, iar oamenii au înțeles asta și au votat.

Am vorbit, însă, destul despre Europa; acum este timpul să vorbim și, mai ales, să facem mult mai mult pentru români și pentru România.

Votul de duminică arată și un alt lucru: arată clar că România are nevoie de reconciliere și de reconstrucție. Sper ca noul președinte nu doar să vorbească despre asta, ci să facă pași concreți pentru a uni națiunea și pentru a găsi soluții menite să reducă decalajele de dezvoltare economică și socială dintre comunități. Nu mai avem nevoie nici de un nou Băsescu, nici de un Iohannis „pe stil nou”.

Avem o singură Românie și trebuie, cu toții, să avem grijă de ea! Iar președintele este primul care trebuie să vegheze ca fibra socială să nu se rupă, ca oamenii să rămână uniți și ca România să rămână pe calea europeană a dezvoltării și bunăstării. Îi doresc mult succes în demersul său de a uni și reconstrui prezentul și viitorul României!

Urmează muncă multă. Trăim vremuri complicate și altele la fel de dificile vin. Sper ca președintele ales să le gestioneze cu luciditate și echilibru. Să înțeleagă că educația nu mai poate fi o prioritate doar la nivel declarativ sau un „proiect” prezidențial cu care doar să se laude. Sper ca sănătatea să rămână și ea în centrul politicilor publice. Fără educație și sănătate, națiunea nu poate spera la un viitor mai bun. Sper într-o guvernare care alege politici de creștere, nu măsuri de austeritate specifice dreptei. Și mai sper că am învățat cu toții, măcar acum, cât de mult contează dialogul deschis și încrederea reciprocă.

În ceea ce privește PSD, trebuie să arătăm maturitate politică și să începem o reală reconectare cu cetățenii. Nu e timpul pentru orgolii și conflicte sterile, ci pentru dialog și responsabilitate.

Personal, voi face tot ce ține de mine pentru a recâștiga încrederea românilor și pentru a reda oamenilor speranța că România poate deveni țara în care noi, copiii și nepoții noștri să ne dorim să trăim în liniște și bunăstare.

Articolul precedentCea mai spectaculoasă porțiune de autostradă din România: „Va fi ca-n Alpi” / Detalii despre proiectul unde șoferii vor trece de la 26 m înălțime la -15 m în subteran în doar câțiva kilometri 
Articolul următorUn simplu control oftalmologic ar putea depista o boală degenerativă gravă, înainte să apară simptomele