Între Sibiu și Pitești, pe 5 kilometri, se lucrează la ceea ce va fi cea mai spectaculoasă porțiune de autostradă din România – o succesiune de tuneluri și viaducte care traversează munții, râul Olt de două ori, drumul național DN7 și calea ferată.
Victor Cozmei: Secțiunea 2 din Autostrada A1 Sibiu – Pitești (31,3 km) este una dintre cele mai complexe secțiuni de drum de mare viteză ce va fi construită în România. Șerpuind de-o parte și de alta a Oltului, pe zona cea mai îngustă a Văii Oltului, autostrada construită de turcii de la Mapa – Cengiz va fi plină de tuneluri, poduri, pasaje și viaducte.
Pe sensul de circulație dinspre Sibiu
Un tronson, în special, va fi cel mai spectaculos: Pe sensul de circulație dinspre Sibiu spre Pitești al autostrăzii, pe circa 5 kilometri în zona Câineni – Robești, „se vor executa cele mai spectaculoase lucrări ale proiectului, fiind vorba de o succesiune de tuneluri și poduri care traversează râul Olt de două ori”, potrivit informațiilor transmise de Compania de Drumuri la solicitarea HotNews.ro.
De la kilometrul 31+00 la 36+500 autostrada va traversa, la înălțime, prin două tuneluri și trei viaducte majore.
„Proiectarea acestui traseu a fost făcută în acest fel din cauza sinuozității râului Olt pe această porțiune a autostrăzii care face imposibilă desfășurarea traseului pe un singur mal al răului, din cauza restricțiilor legate de viteza de proiectare și mărimea curbelor”, explică CNAIR într-un răspuns transmis HotNews.
Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructura, una din cele mai active organizații din societatea civilă care monitorizează implementarea marilor proiecte de infrastructură, a explicat pentru cititorii HotNews că Secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu – Pitești va arăta ca tipurile de autostradă cunoscute de români în munții Italiei, Elveției sau Austriei.
„Într-adevăr, lotul 2 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești va fi cu nimic mai prejos decât autostrăzile din Alpi, croșetând pe lângă și peste Olt, DN7, calea ferată Râmnicu Vâlcea-Sibiu și traversând versanții abrupți ai defileului prin 7 tuneluri: Boița și Lazaret (câte două), Câineni (cel mai lung), Robești și Racovița”, spune Ciurea care amintește și de cele peste 50 de poduri de pe traseu.

„Ne așteaptă noi restricții pe DN7, parțiale și închideri totale”
„Pregătiți-vă de Șoimuș pe steroizi. Dincolo de cele +50 de poduri, 7 tuneluri și un ecoduct-mamut la Lazaret, terasamentele și lucrările de consolidare a versanților nu sunt deloc de neglijat”, detaliază reprezentantul Pro Infrastructura.
„De fapt, avem mai multe locuri unde autostrada va semăna foarte mult cu celebrul deal al liliecilor de la Șoimuș, tot pe A1, în apropiere de Deva. Versanții aproape verticali vor fi terasați și torcretați (a se vedea tunelul feroviar de la Bata/Bătuța), iar autostrada va fi cocoțată în versant, suspendată lângă DN7 și Olt, la fel cum este la Șoimuș lângă Mureș și DN76”, spune Ciurea.
Acesta avertizează că astfel de lucrări complexe vor genera probleme mari, dar temporare, de circulație pe Valea Oltului.
„Ne așteaptă noi restricții pe DN7, parțiale și închideri totale, chiar în aceste puncte de care vorbesc acum, dar și în altele unde e nevoie de loc ca să se execute lucrările la autostradă”, mai spune expertul care cere ca autoritățile de la Transporturi să explice „transparent cât vor dura lucrările și care va fi deranjul pe DN7”.
Viaduct – tunel – viaduct – viaduct – tunel
Pentru tronsonul de la km 31 la km 36,5, HotNews.ro întrebat CNAIR care sunt detaliile din proiect și cum vor fi aceste lucrări realizate.
Pe sensul de circulație dinspre Sibiu spre Pitești al autostrăzii, ordinea lucrărilor de artă este următoarea: viaductul V36; urmat direct de tunelul Câineni; la ieșire din tunel urmează direct viaductul V37 în curbă și viaductul V38; iar după aproximativ 1 kilometru se va intra în tunelul Robești.
Viaductul 36, primul din această succesiune de lucrări, va fi o structură lungă de aproape 400 de metri și cu o deschidere principală de 90 de metri, executată din grinzi de oțel și cu placă de suprabetonare.
„Această soluție a fost necesară întrucât podul se află în aval de viitorul baraj al Hidrocentralei Câineni și a fost necesar ca zona de scurgere a apei de după baraj să fie fără obstacole în albia minoră. Prin același pod, pe mal, se va traversa și calea ferată din DN 7, culeea dinspre Pitești a podului fiind situată la intrarea în tunelul Câineni”, explică CNAIR.
Construcția podului va implica operațiuni deosebite din punct de vedere tehnic, din cauza dificultății montajului grinzii principale, care se află peste râul Olt, la o înălțime de 16 metri față de luciul apei. „Podul se află pe o curbă strânsă, care va implica o geometrie specială a structurii metalice și va face practic imposibilă folosirea unui lansator de grinzi de pe mal”, recunoaște CNAIR.
Tunel la -15 metri pe sub Valea Urii
În continuarea viaductului 36 vine direct practic cel mai lung tunel de pe acest tronson: tunelul Câineni. Lungimea acestui tunel este de 1500 metri (1.513 galeria stângă, 1.536 galeria dreaptă). Tunelul, la fel ca toate de pe Secțiunea 2, va fi executat prin metoda NATM (New Austrian Tunneling Method).
„Dificultățile principale de execuție ale acestui tunel sunt legate de zona celor două portaluri, de intrare și respective ieșire, care se află în zone cu versanți foarte înclinați și stâncoși. De asemenea, în apropierea portalurilor se află DN 7”, detaliază CNAIR.
Aproximativ la o treime de la intrarea în tunel, din direcția Sibiu, tunelul va subtraversa Valea Urii.
„Adâncimea tunelului în această zonă este de 15 metri. Aici, se va acorda o atenție deosebită lucrărilor din această zonă din cauza faliilor geologice existente în zonă, a firului de apă de la suprafață și a faptului că această zonă este locuită în imediată apropiere a proiectului”, detaliază CNAIR.

Din tunel, direct pe viaductul peste Olt, la 26 metri înălțime
Imediat după tunel, autostrada se mută direct pe viaductul 37 care trece peste DN7, calea ferată și peste râul Olt. Viaductul V37 va avea o lungime de 592 de metri și o înălțime maximă de 26,4 metri (în dreptul pilei P3, măsurată de la nivelul carosabilului la nivelul apei) . Viaductul va avea 9 deschideri și va fi construit cu grinzi din oțel compozit în sistem tablier metalic în conlucrare cu platelaj din beton armat.
„Și-n acest caz, culeea podului se va afla în imediata apropiere a ieșirii din tunel. Construcția acesteia va fi făcută pe un versant stâncos, aproape vertical. Prima deschidere a podului se va realiza dintr-o grindă metalică, care va supratraversa DN 7 și calea ferată prin aceeași deschidere”, arată CNAIR.
În această zonă, pe râul Olt se află lacul de acumulare al barajului hidroelectric Robești, așa că din cauza lățimii foarte mari a apei în această zonă, două dintre fundațiile podului se vor afla în mijlocul râului și două dintre acestea spre malul stâng și drept.
„Soluția luată în calcul pentru instalarea suprastructurii este lansarea tablierului în lungul podului, cu ajutorul unui lansator de grinzi”, explică CNAIR.

Viaduct construit printr-o metodă în premieră în România
După traversarea râului, traseul autostrăzii se înscrie pe o direcție paralelă cu râul Olt, pe partea stângă a acestuia și urmează Viaductul 38, practic cel mai lung de pe sectorul de autostradă, având aproximativ 750 metri lungime și 16 deschideri de 40 de metri și de 50 metri.
„Acesta traversează o zonă mlăștinoasă, aferentă gurii de vărsare a râului Boia. Datorită acestor condiții, metoda de execuție aleasă a fost sistemul MSS (Movable Scaffolding System – Sistem de schele mobile), care este o premieră în România și simplifică mult execuția suprastructurii. În acest sistem, tablierul podului este turnat din beton în poziția finală, pe câte o deschidere întreagă, după care urmează tensionarea lui. Ulterior acestor operațiuni, sistemul de schele mobile este desfăcut cu ajutorul unor sisteme hidraulice și ulterior mutat pe următoarea deschidere a podului. Se estimează că un asemenea ciclu de lucru poate fi realizat în 2 săptămâni”, detaliază CNAIR în răspunsul transmis HotNews.ro.
După traversarea râului Boia, autostrada va fi pentru aproximativ un kilometru în profil mixt, având o succesiune de umpluturi și excavații.
La kilometrul 35+500 începe tunelul Robești, un tunel cu galerie dublă în lungime de 900 metri. Galeriile, care deservesc cele două sensuri, au poziții kilometrice diferite, dar lungimile acestora sunt egale.
„Construcția acestuia a fost necesară din cauza existenței în zona amenajării hidroelectrice Robești, fiind necesară ocolirea barajului. Viteza de proiectare inițială a fost 100 Km/h, însă în urma analizei confortului optic, a distanței de vizibilitate și a reacției de frânare/ocolire obstacole, aceasta a fost schimbată la 80 Km/h”, se arată în răspunsul CNAIR transmis la solicitarea HotNews.ro
Autostrada A1 Sibiu – Pitești, pe loturi / Sursa: HotNews.ro
A1 Sibiu – Pitești, Secțiunea 2 – Boița – Cornetu
- Lungime: 31,33 km
- Constructor: MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
- Valoare: 860 milioane euro
- Contractat: februarie 2022
- Termen: 18 luni proiectare + 50 luni execuție (T4 2028)
- Stadiu: proiectare / lucrări demarate în capătul dinspre Boița (HotNews.ro)