Producţia de grâu a României este estimată la 9,3 milioane de tone, un nivel similar cu cel din 2024, dar de pe o suprafaţă mai mică cultivată, ceea ce arată că vom avea un randament mai mare la hectar.


♦ În 2024, producţia de cereale a fost de 17,9 mil. tone. Astfel, în acest an creşterea ar putea fi de circa 25% ♦ Pentru 2025, producţia de grâu a României este estimată la 9,3 mil. tone, iar cea de porumb la 10,1 mil. tone ♦ Fermierii au pus în 2025 cereale pe 5 mil. hectare. 

Florentina Nițu: Ploile mai abundente decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi ninsorile de la final de iarnă şi chiar primăvară vor aduce cel mai probabil o producţie record de cereale în 2025. Recolta ar putea ajunge la 22,3 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, potrivit calculelor fă­cu­te de ZF pe baza datelor Comisiei Europene şi a celor de la Ministerul Agriculturii. 

Prin comparaţie, în 2024 producţia totală de cereale a fost de 17,9 milioane de tone, ceea ce înseamnă că în acest an este posibilă o creştere de aproximativ 25%.

„Începutul de an a fost unul prosper şi suntem foarte optimişti. Vine şi ploaia din mai, care este ideală pentru dezvoltarea culturilor de toamnă. La acest moment, lucrurile stau foarte bine pentru aceste culturi, iar perspectiva este favorabilă. Sunt fericit şi sper că acest sezon agricol va continua să aducă rezultate excelente“, a spus Răzvan Prelipcean, cofondator al Naturleg, companie care cultivă 400 de hectare cu cereale şi 60 de hectare cu legume în comuna Valea Ciorii din judeţul Ialomiţa.

În 2024, producţia totală de cereale, care include grâul şi porumbul, culturile prin­cipale ale României, a fost de 17,9 milioane de tone, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Pentru 2025, refacerea aportului de apă în sol, dă speranţe că recolta de cereale ar putea fi mai mare, de 22,3 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, potrivit datelor din 24 aprilie 2025 ale Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. (ZF.ro)

Articolul precedentCartea electronică de identitate va fi disponibilă în alte șase orașe din România, inclusiv Oradea, începând de azi
Articolul următorCum se împart cei 1,3 milioane de bugetari? Ziarul Financiar face lumină în ceaţa organigramelor statului român. În campania electorală se vorbeşte mult şi vag despre „jumătate de milion de bugetari daţi afară”. Dar ce se ascunde după această cifră? (GRAFIC)