După ce Marcel Ciolacu și-a anunțat intenția de a demisiona, liderii coaliției de guvernare caută o persoană care să asigure interimatul la Palatul Victoria.
Decizia lui Marcel Ciolacu de a-și depune mandatul deschide calea unui interimat la Palatul Victoria până în momentul în care cele trei partide din coaliția de guvernare trec prin Parlament o nouă propunere de premier sau până se formează o altă majoritate care să propună un nou prim ministru.
În cazul demisiei primului ministru, Constituția stabilește prin Articolul 107, aliniatul 3 că „Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”.
Dată fiind situația actuală, Ilie Bolojan, la rândul său interimar în funcția de președinte al României, este cel care va numi noul șef al Guvernului, atribuțiile sale în această speță fiind similare cele ale unui președinte cu mandat complet.
Atribuțiile guvernului interimar
Constiuția și Legea 90/2001privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor stabilesc faptul că mandatul unui premier interimar nu se poate întinde mai mult de 45 de zile.
Spre deosebire de un guvern care a fost validat de o majoritate parlamentară, un guvern interimar are atribuții mult mai limitate. Astfel, premierul interimar și colegii săi nu au dreptul să propună legi noi sau să emită ordonanțe de urgență, limitându-se doar la acele cte administrative care permit funcționarea de zi cu zi a aparatului administrativ până la votarea unui executiv cu puteri depline.
„În cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege ”, stabilește legea 90/2001 la Articolul 26, aliniatul 3. (sursa)