Acum câteva zile, în mijlocul prânzului, Spania a pierdut în 5 secunde 15 GW, ceea ce însemna la acel moment circa 60% din consumul de energie al ţării. La 11:33 Spania a intrat în blackout energetic, un cuvânt care creează o spaimă enormă, mai ales în actualul context politic.
♦ De la fenomene meteo extreme, cantitatea foarte mare de energie solară injectată în sistem în absenţa unui consum pe măsură până la ideea unui atac cibernetic, toate au fost vehiculate pentru a explica pana majoră de curent prin care au trecut ieri Spania şi Portugalia ♦ Ieri, funcţionarea sistemelor fusese restabilită, dar cauza exactă a acestui eşec major de sistem rămâne un mister ♦ Singurul lucru cert este că odată cu investiţiile masive în regenerabile, cu precădere solare, care nu au fost dublate de investiţii în reţele, sistemele energetice clasice sunt o specie pe cale de dispariţie ♦ În faţa acestei schimbări istorice sunt necesare noi moduri de a gestiona infrastructura energetică la nivel european, o provocare majoră pentru toate economiile.
Roxana Petrescu: Spania are o capacitate de producţie de energie de 128 GW. Doar ca o comparaţie, întregul sistem energetic local are o capacitate de producţie de 17 GW. Dincolo de dimensiune, una dintre trăsăturile specifice sistemului energetic spaniol este dimensiunea regenerabilelor. Astfel, 66% din capacitatea instalată a Spaniei stă în solare şi eoliene, solarul fiind forţa dominantă din sistem, cu o putere de 32 GW, adică un sfert din tot parcul de generare spaniol.
Ieri, în mijlocul prânzului, Spania a pierdut în 5 secunde 15 GW, ceea ce însemna la acel moment circa 60% din consumul de energie al ţării. La 11:33 Spania a intrat în blackout energetic, un cuvânt care creează o spaimă enormă, mai ales în actualul context politic. România, de exemplu, a avut în istoria sa un singur blackout, pe data de 10 mai 1997, când timp de cinci ore sistemul nu a funcţionat.
Pagubele din acel moment au fost comparate cu cele provocate de cutremurul din martie 1977, iar repornirea sistemului s-a făcut din termocentrala Doiceşti, unitate demolată în 2022. (ZF.ro)