Spania și Portugalia, dar și zone din Franța au fost afectate luni de o pană majoră de electricitate. Timp de cinci secunde, 15.000 de MW de producție de electricitate au dispărut pur și simplu, iar sistemul a început să-și revină după ce au intrat în funcțiune generatoarele pe diesel. Spania este una dintre țările europene care se bazează masiv pe energie regenerabilă și au existat voci care au avertizat că acest lucru ar putea duce la probleme de sistem. Operatorul sistemului energetic spaniol, Red Electrica, a dat asigurări chiar în urmă cu trei săptămâni că nu există niciun risc de black-out.
În momentul în care s-a produs pana de curent, 80% din totalul producției de electricitate a Spaniei era generată de surse regenerabile: solar și eolian, notează publicația El Confidencial.
Deocamdată nu se știe cauza oficială, însă directorul operatorului de electricitate Red Electrica, Eduardo Prieto, a admis că a fost o problemă a sistemului energetic.
Prieto a refuzat să precizeze ce sursă sau tehnologie a eșuat. „A existat o pierdere semnificativă de generare. Această pierdere de generare a depășit perturbarea de referință în baza căreia sunt proiectate și operate sistemele în întreaga Uniune Europeană. În consecință, sistemul spaniol a fost deconectat de la sistemul european”, a adăugat el.
„Țara energiei regenerabile” s-a întors la motorină
Pentru a restabili sistemul, „țara energiei regenerabile” a fost nevoită să ardă motorină pentru a menține infrastructura critică funcțională și să repornească sistemul, cerând în același timp ajutor energetic de la Maroc și Franța.
„Un zero istoric”, repetau din nou și din nou experții din industrie.
În momentul în care a picat curentul, fiecare consumator a fost nevoit să-și poarte propria luptă. Cei privilegiați – sau serviciile esențiale – au reușit să-și acopere necesarul arzând motorină pentru a porni generatoare de urgență. Acest tip de generator este folosit de centre precum spitalele, sediile instituțiilor publice și infrastructurile critice, cum sunt sistemele Operatorului Pieței de Energie Iberice (OMIE), care au fost nevoite să consume litri și litri de motorină pentru a face față unei crize energetice de proporții istorice.
Unele companii private au fost nevoite să-și oprească activitatea după ce și-au golit complet rezervoarele și nu au fost considerate suficient de „critice” pentru a solicita reaprovizionare. „Impactul economic va fi semnificativ și, bineînțeles, va trebui să cerem răspundere publică”, explică una dintre companiile care au fost nevoite să închidă.
Și reactoarele nucleare au fost repornite tot cu ajutorul generatoarelor diesel.
Cele cinci secunde în care, conform Guvernului, 60% din capacitatea de generare a electricității din Spania a dispărut, au determinat deconectarea țării de la rețeaua europeană, pentru a evita propagarea haosului energetic în restul continentului. După oprirea completă și eliminarea riscului, sistemul energetic spaniol a cerut ajutor de la Franța (din nord) și Maroc (din sud) pentru a începe „recuperarea”.
Scopul era de a obține un minim de electricitate necesar pentru a porni principalele centrale convenționale. Apa din rezervoare, care din fericire era abundentă, și centralele pe gaz în ciclu combinat au permis regiunilor Catalonia, Țara Bascilor și unor zone sudice precum Cádiz să înceapă alimentarea cu energie a unor consumatori.
Spania, campioana Europei la regenerabile
În anul 2024, energia regenerabilă a reprezentat aproximativ 56% din producția totală de electricitate a Spaniei, marcând un record istoric pentru țară. Această creștere semnificativă a fost susținută de o majorare de 10,3% a producției față de anul precedent, atingând un total de 148.999 GWh de energie regenerabilă generată, potrivit datelor Red Electrica.
Un moment notabil a avut loc pe 16 aprilie 2025, când, pentru prima dată într-o zi lucrătoare, rețeaua electrică a Spaniei a funcționat 100% pe bază de energie regenerabilă, acoperind integral cererea de electricitate cu surse precum vântul, soarele și apa.
Un alt moment amintit de jurnaliștii spanioli este postarea din 9 aprilie a companiei Red Electrica, de pe rețeaua X, pe care au catalogat-o ca fiind o „reacție agresivă” față de unele articole din presă care evidențiau riscurile unei pene de curent majore ca urmare a ponderii mari de energie regenerabilă.
„Având în vedere informațiile publicate: nu există niciun risc de black-out. Red Eléctrica garantează alimentarea”, preciza compania în acea postare. (sursa)