Cei care nu cunosc procedurile parlamentare (iar aici se regăsește majoritatea covârșitoare a românilor) sunt foarte ușor de prostit legat de realizările aleșilor lor din parlament. Așa se face că Nicușor Dan este prezentat acum drept inițiator al nu mai puțin de 74 de legi.
Slow down, nu este.
Patrick Andre De Hillerin: Conform Constituției României, articolul 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.[…]
(4) Deputaţii, senatorii şi cetăţenii care exercită dreptul la iniţiativă legislativă pot prezenta propuneri legislative numai în forma cerută pentru proiectele de legi.[…]”
Așadar, cetățenii care nu au fost aleși deputați sau senatori trebuie să se strângă câte 100.000 pentru a depune o inițiativă legislativă. de partea cealaltă, este suficient un singur deputat sau un singur senator pentru a iniția o lege.
Doar că în practica parlamentară românească nu prea există legi care să aibă un singur inițiator. Pentru că încearcă să obțină din start sprijin pentru inițiativele lor, parlamentarii strâng, de la început, alături de ei, mai mulți susținători ai propunerii legislative. Aceștia devin, la rândul lor, inițiatori ai legii respective. Alteori, propunerile legislative au de la bun început mai mulți inițiatori, parlamentari care au gândit împreună propunerea legislativă cu pricina.
𝗗𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗲𝗮, 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 (𝗳𝗶𝗲 𝗰𝗮̆ 𝗱𝗲𝘃𝗶𝗻 𝘀𝗮𝘂 𝗻𝘂 𝗹𝗲𝗴𝗶) 𝗮𝘂, 𝗹𝗮 𝗻𝗼𝗶, 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁̦𝗶 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶.
𝗜𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝘀𝗮𝘂 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗼𝗿𝗻𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗮𝗱𝗲𝘃𝗮̆𝗿𝗮𝘁 𝗼 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗲 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃𝗮̆ 𝗲𝘀𝘁𝗲/𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗰𝗲𝗹(𝗰𝗲𝗮)/𝗰𝗲𝗶(𝗰𝗲𝗹𝗲) 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗲𝗮𝘇𝗮̆ „𝗲𝘅𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃𝗲” 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝘀̦𝗶 „𝗮𝗱𝗿𝗲𝘀𝗮 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶”.
Am analizat cele 74 de propuneri legislative care îi sunt atribuite lui Nicușor Dan, ca inițiator exclusiv de către echipa sa de propagandă.
𝗘𝗶 𝗯𝗶𝗻𝗲, 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝟳𝟰 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗮𝘂 𝗼 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝟰𝟬,𝟱𝟮 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁. 𝗡𝗶𝗰𝘂𝘀̦𝗼𝗿 𝗗𝗮𝗻 𝗻𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗻𝗶𝗰 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗮𝗹 𝗻𝗶𝗰𝗶𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗶.
𝗠𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁, 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝟳𝟰 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲, 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮̆𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗹𝘂𝗶 𝗡𝗶𝗰𝘂𝘀̦𝗼𝗿 𝗗𝗮𝗻 𝗮𝗽𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝟰 𝗲𝘅𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃𝗲 𝘀̦𝗶 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝟰 𝗮𝗱𝗿𝗲𝘀𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗱𝗮𝗿 𝗻𝗶𝗰𝗶 𝗮𝗰𝗼𝗹𝗼 𝗻𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗶𝗻𝗴𝘂𝗿, 𝗰𝗶 𝗮𝗹𝗮̆𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗴𝗶𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗱, 𝗱𝗼𝗺𝗻𝗶𝗶 𝗗𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝗗𝗲𝗵𝗲𝗹𝗲𝗮𝗻, 𝗜𝗼𝗻 𝘀̦𝗶 𝗚𝗵𝗶𝗰𝗮. 𝗜̂𝗻 𝗿𝗲𝘀𝘁, 𝗶̂𝗻 𝗰𝗲𝗹𝗲𝗹𝗮𝗹𝘁𝗲 𝟳𝟬 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗿𝗶 𝗡𝗶𝗰𝘂𝘀̦𝗼𝗿 𝗗𝗮𝗻 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝘂𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗶𝗹𝗮𝗹𝘁̦𝗶 𝟰𝟬,𝟱𝟮 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶 (𝗶̂𝗻 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗲).

Încă ceva: toate cele 4 propuneri legislative ale căror expuneri de motive sunt semnate de Nicușor Dan alături de domnii Dinică, Dehelean, Ion și Ghica nu au ajuns prea departe, fiind respinse definitiv. Niciuna, așadar, nu a fost promulgată.
În imaginile atașate acestei postări veți vedea lista completă a celor 74 de propuneri legislative și, în dreapta fiecăreia, numele semnatarilor expunerii de motive, precum și numărul de inițiatori.
Este clar că domnului Nicușor Dan trebuie să i se găsească sau să i se fabrice niște realizări, repede, pentru că suferă la capitolul acesta.
Dar poate se găsește ceva real.
Căci „𝗡𝗶𝗰𝘂𝘀̦𝗼𝗿 𝗗𝗮𝗻 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗶𝗻𝗶𝘁̦𝗶𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗮 𝟳𝟰 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲” 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝗺𝗶𝗻𝗰𝗶𝘂𝗻𝗮̆.
Corect se spune „Nicușor Dan este unul dintre inițiatorii (minim 8, maxim 153) unui număr de 74 de proiecte legislative, dintre care doar 17 au devenit legi din 2016 și până azi. (sursa)