Autostrada Unirii (A8) va conecta regiunile Transilvaniei și a Moldovei. De asemenea, drumul de mare viteză va lega România de Republica Moldova.
Autostrada A7 (Autostrada Moldovei), de la Ploiești (jud. Prahova) la Pașcani (jud. Iași), se află în stadiul cel mai avansat de realizare, dintre toate proiectele mari de infrastructură rutieră, aflate în lucru, în regiunea de est. De asemenea, are sursele de finanțare asigurate, spre deosebire de multe altele. Astfel, circulația pe ruta Moldova – Capitală ar urma să se facă „șnur”, din 2026. Timpii de parcurgere a distanței vor scădea considerabil, iar circulația se va face în condiții de siguranță sporite, spre deosebire de opțiunea „Drumul Morții” (Drumul European E85).
Asociația Pro Infrastructura subliniază importanța A7, care trebuie să fie „prioritatea numărul 1 pentru Moldova”. Însă, oficialii de la Moldova Vrea Autostradă, sunt de părere că A8 (Autostrada Unirii) este principala nevoie a regiunii, din perspectiva dezvoltării economice. A8 va conecta Transilvania cu estul.
„Nu trebuie să minimizăm rolul A7, dar pentru Moldova, prioritară e A8, coridorul important de dezvoltare, de modernizat pentru relația est-vest, cu rol major în dezvoltarea regiunii Moldovei și a creșterii competitivității în raport cu celelalte regiuni. A7, da, are un rol important, o autostradă mai mult de tranzit, care facilitează legătura cu Capitala.
În 2025 avem deja loturi adjudecate, licitații lansate, toate, PNRR-ul merge pe cele două capete, vedem un pas hotărâtor, în vederea realizării A8. Eu cred că este realizabilă până în 2032”, a declarat pentru Ziare.com Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, actual reprezentant al Asociației Moldova Vrea Autostradă.
Cum se va lucra pe Autostrada A8 (Autostrada Unirii)
Autostrada Unirii este împărțită pe secțiunile:
– Târgu Mureș – Miercurea Nirajului;
– Miercurea Nirajului – Leghin;
– Leghin – Târgu Neamț;
– Târgu Neamț – Iași – Ungheni;
– Pod Ungheni.
Târgu Mureș – Miercurea Nirajului este în execuție, cu termen 2026, Miercurea Nirajului – Leghin este parțial în execuție, restul în licitare, Leghin – Târgu Neamț este în execuție, cu termen 2026, Târgu Neamț – Iași – Ungheni este parțial în licitare, restul, abia în faza planificare. De asemenea, Pod Ungheni ar putea fi gata în 2027-2028.
Comuna Ungheni din România, județul Iași, respectiv orașul Ungheni din raionul cu același nume din Republica Moldova sunt separate de râul Prut. În prezent, accesul se poate face pe cale feroviară, prin intermediul podului construit în perioada sovietică.

Podul Ungheni va conecta România de Republica Moldova, pe cale rutieră
Cele două localități, cea din România și cea din Republica Moldova, vor fi conectate și pe cale rutieră, în anii următori. Astfel, va fi construit Podul Ungheni, peste Prut, ce va include un punct vamal. În februarie 2024 a fost semnat un acord între România și Republica Moldova pentru construcția podului ce va avea o lungime de aproximativ 1 km, proiect cu finanțare parțială din fonduri europene și contribuții bilaterale.
Podul va avea patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lăţimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, iar în etapa a doua, la 24,25 metri. Proiectul include şi construcţia unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilităţi pentru control amănunţit, parcări pentru TIR-uri şi autoturisme, precum şi un drum de legătură de aproximativ 1 km.
Se pregătesc și evenimente speciale: România şi Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie 2025, lansarea construcţiei Podului rutier de la Ungheni – Golăeşti, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul „Podul de Flori”.
Cea de-a doua autostradă care va lega Transilvania de Moldova. Bacău, rol major în regiune
O altă autostradă care va lega vestul țării de est va fi Autostrada A13 (Sibiu – Brașov – Bacău), care ar urma să aibă vreo 300 de kilometri. Proiectul se află într-un stadiu incipient. Doar pe Sibiu-Făgăraș se lucrează, cu termene de finalizare 2027.
„Și acolo vor fi provocări, deloc de neglijat. Avem avizele de mediu, cu provocările specifice unei autostrăzi montane, care se suprapune cu arii naturale protejate. La Brașov-Bacău se lucrează la studiul de fezabilitate, cred că la finalul anului viitor ar putea fi gata. De asemenea, trebuie să finalizăm licitația de proiectare și execuție la anul, pentru a vorbi despre finalizarea autostrăzii prin 2032”, a mai comentat Adrian Covăsnianu, pentru Ziare.com.
Important de amintit, Bacăul va reprezenta un important punct nodal pentru infrastructura din România. A13, A7 și DEx5A vor fi noile drumuri deosebit de importante pentru regiunea Moldovei, ce sunt planificate a se construi în următorul deceniu.
VEZI AICI lista autostrăzilor și a drumurilor expres planificate pentru regiunea Moldovei. (ziare.com)