În decurs de un an, unele domenii de activitate din România au pierdut masiv angajați, de ordinul zecilor de mii, în timp ce altele și-au mărit considerabil efectivele. Cele mai mari scăderi ale numărului de angajați s-au înregistrat în industria extractivă și în construcții, iar cele mai mari creșteri au fost la tehnologie și învățământ, arată datele Profit.ro. Per total, numărul salariaților din România a crescut.

De la 1 ianuarie 2024 și până la 1 ianuarie 2025, Industria Extractivă a pierdut 46.295 de muncitori, fiind cel mai afectat domeniu din acest punct de vedere, arată datele privind contractele individuale de muncă ale Inspecției Muncii, din subordinea Ministerului Muncii, obținute de Profit.ro.

Scăderea semnificativă în industria extractivă este mult peste deviația standard, marcând o anomalie în raport cu celelalte sectoare. Altfel, datele INS arată scăderi aproape lună de lună pentru industria extractivă, în cadrul indicelui producției industriale din România. 

Următoarele cele mai mari scăderi sunt în construcții (-5.447) și intermedieri financiare și asigurări (-861).

Per total, la nivelul economiei, în perioada menționată, numărul de contracte de muncă din România a crescut. De la 6,706 milioane la 6,717 milioane (cu un vârf la 1 decembrie 2024 de 6,757 milioane).

Cele mai mari creșteri

Activități Profesionale, Științifice și Tehnice (+19.870): Acest sector a înregistrat cea mai mare creștere absolută și înglobează și cea mai mare parte din sectorul IT.

Imediat după vine sectorul Educației, cu o creștere de 11.896 de salariați într-un singur an. Un plus similar este și pentru administrația publică.

Menționăm că funcționarii publici, militarii  personalul din justiție  și alte categorii de bugetari nu sunt declarați în registrul Inspecției Muncii, ci doar la ANAF. (profit.ro)

Articolul precedentCe obligații va impune statul pentru operațiunile cu criptomonede
Articolul următorVictor Ponta ar fi fost demis din funcția de consilier al premierului Ciolacu