Vineri, 24 ianuarie 2025, începând cu ora 12:15, va avea loc ceremonia militară prilejuită de ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE.

Evenimentul se va desfășura la STATUIA REGELUI FERDINAND I din PIAȚA UNIRII – MUNICIPIUL ORADEA, după următorul program:

12:15-12:17 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

12:17-12:20 – Intonarea Imnului Național al României

12:20-12:35 – Oficierea serviciului religios

12:35-12:50 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului

  • Marcel Daniel Dragoș – Prefectul județului Bihor
  • Cristian Culiciu – Muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

12:50-13:10 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii                    

13:10-13:15 – Defilarea detașamentului de onoare

13:15-13:25 – HORA UNIRII și scurt moment artistic organizat de către Antonela Ferche-Buțiu, acompaniată de un grup instrumental al orchestrei Rapsodia Bihoreană din cadrul Centrului de Cultură al județului Bihor, conduși de către domnul Buțiu Liviu Florin

Un eveniment măreț precum Unirea Principatelor Române, dintre Moldova și Țara Românească, a luat naștere din voința poporului, exprimată prin Adunările Ad-hoc, preluată și dusă la îndeplinire de către elite vremii. Idealurile revoluționarilor de la 1848 și-au găsit astfel împlinirea, aceștia fiind cei care, timp de un deceniu, au pledat neobosit în fața cabinetelor și cancelariilor străine pentru susținerea cauzei românești. Unirea Principatelor a reprezentat totodată începutul Statului Național Român modern. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn, atât la Iași, cât și la București, a marcat un nou capitol pentru români. Sub conducerea sa, agenda politică liberală, inspirată de modelul de administrație francez și belgian, a fost pusă în practică, incluzând o serie de reforme moderne și ample. La încheierea domniei sale, bazele Statului Modern Român erau deja bine consolidate.

Este esențial să recunoaștem că data de 24 ianuarie 1859 marchează un moment definitoriu în drumul spre unitatea națională și să onorăm memoria celor care au pus interesul național mai presus de cel personal, luptând neîncetat pentru cauza patriei noastre. Respect și recunoștință pentru ei!

Astăzi, poate mai mult ca niciodată, trebuie să rămânem uniți în fața încercărilor prin care am trecut și a provocărilor care ne stau înainte.

sursa – Cancelaria prefectului județului Bihor

Articolul precedentAu început lucrările pe un nou lot de autostradă în Bihor!
Articolul următorMai mulți tineri, inclusiv din România, care participau la un workshop în Belgrad, săltați noaptea de poliție și expulzați / Croația sesizează Comisia Europeană