♦ În ultimii circa 15 ani, economia românească a fost marcată de mai multe închideri de unităţi de producţie importante, ce provin din varii domenii, de la textile la industria alimentară şi de la sectorul auto la cel de materiale de construcţii 

♦ Care sunt motivele din spatele acestor închideri: cei mai mulţi investitori invocă necesitatea de a eficientiza businessul sau amintesc de lipsa de competitivitate a economiei locale.

Cristina Roșca: Economia românească a fost marcată, de-a lungul scurtei sale istorii capitaliste, de multiple exituri importante şi de zeci de închideri de fabrici. Totuşi, cele mai răsunătoare eşecuri rămân acelea când marii investitori au părăsit „scena“ rapid, deşi pariaseră zeci ori chiar sute de milioane de euro pe plan local în proiecte de tip greenfield de producţie.

ZF a identificat astfel zece fabrici construite de la zero care au fost închise relativ rapid, unele după doar câţiva ani de funcţionare.

Aceste proiecte, ce adună investiţii de peste 500 mil. euro şi care aveau pe ştatele de plată peste 5.000 de salariaţi, provin din domenii variate, de la textile la industria alimentară şi de la sectorul auto la cel de materiale de construcţii.

De ce au tras obloanele aceste fabrici construite fie cu credite, fie cu finanţare europeană ori cu sprijin de la stat (sub formă de ajutor de stat)? Cei mai mulţi investitori invocă necesitatea de a eficientiza businessul sau amintesc de lipsa de competitivitate a economiei locale. (ZF.ro)

Articolul precedentSindicaliștii îl acuză pe Bolojan de lipsă de viziune şi competenţă: Cine va plăti factura despăgubirilor pentru procesele câştigate de cei peste 190 de angajaţi care vor acţiona în instanţă şi cărora li se va da câştig de cauză?
Articolul următorDacian Palladi: Și la Senat, dar și la Camera Deputaților, cei care trebuie să rămână, vor rămâne, iar cei care trebuie să vină, vor veni