Și în anul 2025, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, investiții sau alte surse similare sunt obligate să depună Declarația Unică (Formularul 212) la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Deși multe din obligații au rămas identice ca în anii trecuți, anul acesta vine cu o serie de modificări importante în modul în care se calculează dările la stat. Pe de o parte, se elimină obligația de a estima veniturile și contribuțiile pentru anul curent, contribuabilii declarând doar veniturile realizate în anul precedent.
Mai mult, cei cu pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS, dar pot opta pentru asigurare, iar veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut. Pe de altă parte, ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată, iar redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii.
Ce se schimbă concret în calculul dărilor pe Declarație Unică 212
Declarația Unică 212 este impusă de Codul Fiscal, iar neconformarea poate atrage amenzi între 50 și 500 de lei. Formularul 212 impune contribuabililor declararea veniturilor realizate și contribuțiile datorate, iar începând cu 2025, au avut loc o serie de schimbări în modul în care acestea sunt structurate, chiar și în structura formularului în sine.
Mai exact, printre așa-numitele simplificări operate se numără faptul că s-a eliminat obligația de a declara contribuțiile sociale în termen de 30 de zile de la începerea unei activități sau obținerii unor venituri. Potrivit justificărilor expuse în ordinul ANAF care a impus noua formă a documentului, schimbarea reduce presiunea administrativă pentru contribuabilii care încep activități independente pe parcursul anului fiscal. În același sens, s-a eliminat obligația de a estima veniturile și contribuțiile pentru anul în curs. Până acum, contribuabilii erau nevoiți să completeze capitolul destinat veniturilor estimate, ceea ce complica procesul de completare a Declarației Unice. Începând cu acest an, contribuabilii vor declara doar veniturile realizate în anul precedent, reducând semnificativ complexitatea formularului.
Totodată, contribuabilii care desfășoară activități independente și optează pentru plata contribuției de sănătate (CASS) nu vor mai avea recalculată această contribuție dacă, ulterior, devin exceptați de la plata acesteia. Prevederea ar trebui să elimine situațiile de dublă impunere sau alte complicații fiscale care apăreau cu un grad îngrijorător de recurență în trecut.
Cum vor fi taxate veniturile din chirii și alte surse independente. Direcționarea impozitului pe venit și mici hârtoape tehnice despre care contribuabilii vor trebui să se informeze
Veniturile din chirii, care rămân printre cele mai frecvent declarate prin Formularul 212, beneficiază acum de un sistem de calcul mai simplu, explică oficialii ANAF. Venitul net anual se stabilește prin aplicarea unei cote de 20% asupra venitului brut. Totodată, contribuabilii nu mai trebuie să își facă griji că aceste venituri vor fi considerate drept activități independente, eliminând astfel posibile confuzii fiscale.
În plus, baza de calcul pentru contribuțiile sociale rămâne plafonată la salariul minim brut pe economie în vigoare la începutul anului fiscal, indiferent de eventualele modificări ulterioare ale acestuia. Practic, astfel s-ar putea asigura o doză mai ridicată de stabilitate în calcularea obligațiilor și s-ar putea gestiona mai ușor ajustările ulterioare nejustificate.
Formularul 212 vine și cu reintroducerea opțiunii ca persoanele care înregistrează pierderi sau venituri nete egale cu zero să poată plăti opțional contribuția la sănătate (CASS), în 2025. Mai exact, în felul acesta, chiar și persoanele care se regăsesc în situația ingrată de a nu fi capabili să plătească CASS (după pierderea jobului, de exemplu), să poată beneficia de asigurare de sănătate de la Statul Român. Totodată, Declarația Unică de anul acesta include o secțiune nouă, care permite compensarea pierderilor fiscale în limita a 70% din veniturile realizate.
Atenție la problemele tehnice. ANAF plănuiește să schimbe din nou Declarația Unică din 2026
Important de amintit este și faptul că plătitorii de taxe trebuie să fie deosebit de atenți la detaliile tehnice ale completării Declarației Unice. Formularul poate fi vizualizat și editat doar cu ajutorul Adobe Reader și este nevoie ca documentul să fie descărcat și salvat pe calculator.
Un plan pentru anul viitor al ANAF este dezvoltarea Declarației Unice precompletate cu informațiile privind veniturile realizate, baza de calcul pentru contribuții și impozitul datorat. Este vorba despre o măsură care, spun oficialii ANAF, va permite contribuabililor să verifice și să confirme datele preluate din bazele de date ale administrației fiscale. Deși utilă în teorie, implementarea unui nou sistem va trebui gândit din timp și testat cu grijă de Fisc, pentru a mitiga riscurile ca un număr mare de contribuabili să nu întâmpine greutăți în a se adapta unor noi serii de schimbări, în timp ce se expun penalizărilor și amenzilor.
Cel puțin „pe hârtie”, ultimele măsuri de modificare a Declarației Unice în 2025 vin dintr-o inițiativă de simplificare și clarificare a obligațiilor fiscale, dar implică și o mai mare responsabilitate din partea contribuabililor de a se informa și de a utiliza corect noile reguli. Rămâne de văzut dacă implementarea acestor măsuri va decurge fără probleme și dacă acestea vor avea impactul pozitiv așteptat asupra relației dintre contribuabili și ANAF. (sursa)