Compania farmaceutică germană Boehringer a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu peste 25 mil. euro pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa locală de medicamente, în urma unei investigaţii a autorităţii de concurenţă din 2021. Astfel, potrivit anchetei, Boehringer a limitat accesul pe piaţa locală a unui medicament mai ieftin, direcţionând pacienţii spre o variantă de produs mai scumpă, tot din portofoliul propriu.

Acest lucru s-a petrecut pe o perioadă de patru ani, între 2017 şi 2021, potrivit Concurenţei, iar tratamentul era destinate pacienţilor cu bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), o boală de plămâni.

Practic, Boehringer direcţiona pacienţii către medicamentul inovativ Spiolto Respimat, care în prezent costă 200 lei (potrivit site-ului Farmaciei Tei), limitând accesul medicamentului generic Spiriva, mai ieftin cu 100 de lei.

„Prin această practică de a încuraja prescrierea precoce a unui medicament mai complex şi mai scump, compania a obligat unii pacienţi să plătească mai mult pentru un medicament care nu le era indicat. În acelaşi timp, cu bugetul alocat decontării noului produs, statul ar fi putut deconta medicamentele generice pentru mai mulţi pacienţi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform Ghidului terapeutic în vigoare în acea perioadă şi protocolului naţional, nu toţi pacienţii afectaţi de BPOC au ca primă opţiune de tratament un medicament mai complex (dublă terapie), o parte dintre aceştia având ca indicaţie iniţială medicamentul Spiriva şi implicit versiunile generice ale acestuia (monoterapia), se mai arată în comunicatul Concurenţei. Autoritatea mai arată că Boehringer a derulat o strategie intensivă de comunicare şi promovare pentru a influenţa decizia medicilor astfel încât aceştia să prescrie generalizat medicamentul Spiolto Respimat.

Ambele medicamente sunt decontate în procent de 50% de Casa de Asigurări de Sănătate, diferenţa fiind plătită de pacienţi.

Boehringer a avut în 2023 afaceri de 544 mil. lei, potrivit datelor publice, în creştere cu 30% faţă de anul anterior. Compania a avut profit de 8,5 mil. lei şi 70 de angajaţi. (ZF.ro)

Articolul precedentÎn sfârșit! PSD va propune comasarea comunelor mici
Articolul următorPeste 1.500 km de şosele şi căi ferate au primit acord de mediu în 2024. Când vor fi construite