Încrederea americanilor în instanțele de judecată a atins un minim istoric, iar acest lucru nu doar că este alarmant, dar începe să devină o problemă de sistem. Căci, în ciuda diferențelor politice, judecătorii Curții Supreme se află sub un val de critici din partea întregii societăți. Este clar că o mare parte din cetățeni au pierdut orice fel de încredere într-o instituție care, până nu demult, era considerată pilonul fundamental al democrației americane, scrie The Guardian.

Dezvăluirile recente subliniază un aspect mai puțin cunoscut, dar profund îngrijorător: Curtea Supremă a SUA este sub controlul extremelor dreptei, iar acest lucru a transformat instanțele într-un instrument de consolidare a puterii politice. Acest fapt se traduce prin decizii adânc impopulare, care afectează drepturi fundamentale, generează polarizare și favorizează interesele unui cerc restrâns de elite, în timp ce ignora voința populară.

Cel mai scăzut procent din istorie

În acest context, o nouă anchetă Gallup arată o scădere drastică a încrederii populației în sistemul judiciar. Doar 35% dintre americani consideră că instanțele mai sunt capabile să apere principiile de drept ale națiunii. Este cel mai scăzut procent din istorie, un semnal de alarmă care traversează liniile de partid și care, mai ales, arată o ruptură majoră încrederea cetățenilor față de un sistem considerat până acum ca fiind fundamental pentru stabilitatea și echilibrul puterii în Statele Unite.

Nu este, poate, o surpriză că această prăbușire a încrederii are loc în condițiile în care Curtea Supremă a devenit mai degrabă un loc unde judecătorii sunt numiți pe viață și nu sunt aleși de popor. Cum să ai încredere în instanțe care pot decide soarta națiunii fără nicio răspundere față de cetățeni? În acest context, nu este greu de înțeles de ce mulți americani simt că justiția a fost capturată de o mână de oameni fără legătura cu realitatea de zi cu zi a majorității.

Este cu adevărat frustrant, însă, că în ciuda acestui sentiment generalizat de neliniște, majoritatea liderilor democrați refuză să abordeze o reformă adevărată. În loc să ia atitudine, aceștia au ratat o oportunitate uriașă de a mobiliza populația pentru schimbări fundamentale, cum ar fi impunerea unor limite de mandat pentru judecătorii Curții Supreme și adoptarea unui cod etic mai strict. Aceste propuneri sunt susținute de aproape 70% dintre americani, indiferent de apartenența lor politică.

Totuși, campania electorală din 2020 a ratat această direcție. A fost o fereastră de oportunitate pe care democrații au refuzat să o exploateze. În loc să lupte pentru reforme reale, aceștia au preferat să rămână pe margine, în timp ce judecătorii conservatori, care nu au fost aleși, își consolidează puterea în instanțele federale și fac schimbări fundamentale care afectează viața americanilor.

Curtea Supremă nu mai este un arbitru neutru

Mai mult decât atât, acoperirea media și analiza post-electorală nu au reușit să sublinieze adevărata problemă: Curtea Supremă nu mai este un arbitru neutru, ci o instanță politizată care promovează interesele unei minorități privilegiate. De la reglementările legate de arme, drepturile de vot, avortul și protecția mediului, judecătorii de dreapta au impus politici cu care majoritatea americanilor nu sunt de acord, iar acest lucru a dus la pierderea încrederii în sistemul judiciar.

Este un eșec monumental al partidului democrat. După alegerile din 2020, când au avut o majoritate în Congres, democrații nu au reușit să inițieze nici măcar o reformă reală a sistemului judiciar. În schimb, au permis conservatorilor să construiască, timp de decenii, un establishment juridic alternativ, care astăzi controlează complet procesul de numire a judecătorilor la Curtea Supremă.

Astfel, în loc să regăsească încrederea cetățenilor, sistemul judiciar din SUA se află într-un declin accelerat, iar americanii se confruntă cu o realitate îngrijorătoare: puterea politică nu mai este controlată de alegeri libere, ci de o instanță care rămâne, de facto, necontrolată și nerăspunzătoare, subliniază The Guardian. (sursa)

Articolul precedentProteste în Germania după atacul terorist islamist de la târgul de Crăciun. Cereri de deportări masive și critici la adresa politicii pro-migraționiste (VIDEO)
Articolul următorComisia Europeană are vreme. A lansat propria carte de bucate, ”Senzațional”. Cu ce preparat apare România