În ciuda discuțiilor politice, sistemul public al României are resursele întinse mai mult ca oricare altul din Europa pentru a putea deservi populația țării.
Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a emis un comunicat prin care deplângea „campania agresivă și lipsită de fundament, care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat și ar consuma resurse excesiv”. Organizația punctează că angajații din administrație publică, asigurări sociale și ordine publică și apărare deservesc fiecare aproape 53 de cetățeni. Este cel mai mare raport din Europa, punctează FNSA, iar discuțiile despre reducerea angajaților la stat reprezintă „propagandă” care „are drept scop justificarea unor măsuri distructive”, precum concedierile mari.
România are undeva la 390,5 mii de angajați cu vârste între 20 și 64 de ani în sectorul amintit mai sus, conform cifrelor din 2023 ale Eurostat, de unde și raportul crescut față de populația de peste 19 milioane de locuitori a României. Într-un cadru mai larg, unde sunt incluși toți angajații plătiți din bani publici, România are cel mai mare raport din Uniunea Europeană între populația totală și salariații bugetari, punctează sindicatul. Raportul este prezentat vizual de cercetătorul Radu Stochița de la confederația sindicală Cartel Alfa.
Cifrele totale ale angajaților sunt dificil de pus în perspectivă, date fiind diferențele în raportare. Cifrele recente de la Ministerul Finanțelor arată că, în septembrie, angajații din instituțiile și autoritățile publice din țară numărau sub 1,3 milioane. Dintr-un total de circa 6,8 milioane de salariați, ar însemna că 19% dintre salariați lucrează în sistemul public. (sursa)