Manevra Heimlich este o metodă de prim ajutor pentru sufocare pe care se poate folosi la adulți dar și la copii. Este o metodă rapidă și salvatoare, dar ar trebui să o folosești doar pe acele persoane conștiente care nu pot respira singure.

Dr. Henry Heimlich a inventat manevra în 1974. Dr. Heimlich a descoperit că aerul rămas în plămânii unei persoane poate fi folosit pentru a elibera/disloca un obiect străin din esofag folosind împingeri rapide, în sus, sub cutia toracică.

La început, această metodă nu a prins. Metoda palmei pe spate a rămas cel mai popular tratament de prim-ajutor. În cele din urmă, manevra Heimlich a fost folosită la adulții conștienți.

Când ar trebui să folosiți această metodă

Manevra Heimlich se folosește numai dacă o persoană este conștientă și se sufocă. De obicei, puteți spune că o persoană se sufocă dacă nu poate vorbi, respira sau tuși. Atunci întrebați persoana: „Te sufoci?”  S-ar putea să tușească, dar nu poate vorbi pentru a cere ajutor.

Dacă o persoană este capabilă să vorbească, să tușească sau să respire, nu încercați manevra Heimlich. Încurajați persoana să tușească în continuare. Uneori, o tuse puternică poate elibera obiectul străin. Efectuați manevra Heimlich numai dacă viața unei persoane este în pericol.

Pentru a efectua  această metodă, urmați acești pași:

  • Stai în spatele persoanei și pune-ți brațele în jurul abdomenului,
  • Formați un pumn cu o mână și strângeți strâns cealaltă mână în jurul lui,
  • Puneți partea cu degetul mare a pumnului chiar sub cutia toracică și la aproximativ cinci centimetri deasupra buricului,
  • Împingeți cu putere și rapid mâinile spre interiorul abdomenului și în sus de cinci ori,
  • Repetați aceste procese până când obiectul străin înghițit este eliberat sau persoana devine inconștientă. Dacă persoana devine inconștientă, începeți resuscitarea cardio-respiratorie.

Furnizorii de asistență medicală nu recomandă manevra Heimlich pentru utilizare la sugari de 12 luni sau mai mici. În schimb, ar trebui să folosiți palme pe spate asupra bebelușilor.

Cum faci manevra Heimlich asupra ta

Dacă vă sufocați în timp ce sunteți singur urmați pașii de mai jos:

  • Strângeți un pumn și, cu degetele mari îndreptate spre interior, poziționați pumnul împotriva diafragmei, sub cutia toracică și deasupra buricului,
  • Împingeți înăuntru și în sus până când obiectul este expulzat,
  • Dacă nu puteți face acest lucru sau dacă nu funcționează, aplecați-vă deasupra unui obiect solid, cum ar fi o tejghea sau spătarul unui scaun,
  • Poziționați marginea la nivelul diafragmei pentru a împinge înăuntru și în sus. Mișcați-vă ușor înainte și înapoi pentru a produce împingeri.
  • Repetați până când obiectul este tușit.

Riscuri și beneficii cu această metodă

Atunci când lipsa de oxigen la nivelul creierului este pentru mai mult de patru minute poate provoca leziuni cerebrale sau chiar moartea. În funcție de vârsta și nevoile persoanei care se sufocă, există diferite moduri de a efectua manevra Heimlich. Acțiunea care stă la baza fiecărei abordări este aceeași: folosirea mușchilor diafragmei pentru a scoate cu forța obiectul din gât.

Nu trebuie să aveți cunoștințe sau pregătire medicală pentru a efectua manevra Heimlich. Dar dacă nu executați corect manevra Heimlich, puteți face un rău și mai mare.

Dacă nu reușiți să dislocați obiectul străin după primele câteva manevre, pot apărea probleme. Cele mai frecvente complicații ale manevrei Heimlich sunt coaste rupte și găuri în tractul gastrointestinal. Pot apărea și alte complicații abdominale rare, dar într-o situație de viață sau de moarte, se recomandă în continuare efectuarea manevrei Heimlich, scrie my.clevelandclinic.org. (sursa)

Articolul precedentPatru tineri au murit arși de vii într-o Tesla. Ușile electrice s-au blocat după un accident și nu au mai putut să iasă (VIDEO)
Articolul următorFlorian Bodog: Ca lider al grupului senatorilor PSD, am susținut înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind cheltuielile efectuate de Administrația Prezidențială și alte instituții ale statului în interesul personal al lui Klaus Werner Iohannis