Începând cu 16 octombrie, Guvernul condus de Marcel Ciolacu demarează o nouă serie de plăți directe pentru fermierii români. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că va iniția plata în avans a subvențiilor, cu un total de 1,2 mld. euro. Executivul a demonstrat în 2024, cu un sprijin financiar de peste 6,73 mld. euro, că susține agricultorii în fața provocărilor economice și climatice din 2024.
Pentru plățile în avans ale subvenților pentru fermierii români, potrivit Ministerului Agriculturii, cei 1,2 mld. de euro provin din fondurile europene pentru garantare agricolă și dezvoltare rurală.
„Pentru anul de cerere 2024, avansurile vor fi 70% din sumele aferente intervenţiilor din FEGA şi 85% din sumele aferente măsurilor din FEADR”, a precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Vin și banii pentru pagubele produse de secetă, și plățile pentru combustibil
În plus, pe baza Ordonanței de Urgență pentru sprijinul fermierilor afectați de secetă, vor fi plătite și despăgubirile de 402 mil. euro (aproximativ 2 mld. lei și va fi demarată și plata subvenției pentru motorină, aferentă trimestrului al treilea, în valoare de 79,4 mil. euro.
„S-a aprobat ordonanţa privind despăgubirile la secetă pentru fermierul român. Astfel, în perioada următoare vom începe plăţile pentru despăgubirile acordate pentru calamităţile la secetă de peste două miliarde de lei, iar săptămâna aceasta vom avea în şedinţa de Guvern o solicitare de creştere a limitelor de plăţi în cadrul bugetului Ministerului Agriculturii, pentru că sumele le avem. Va începe şi plata accizei la motorină pentru trimestrul doi, iar în următoarea lună vom demara şi plata accizei pentru motorină în trimestrul trei”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Peste 150.000 de fermieri afectați de secetă vor fi sprijiniți de Executiv
Peste 16.000 de fermieri au solicitat evaluarea pagubelor cauzate de secetă în toamna anului 2023, ce au afectat peste 320.000 de hectare, din care 200.000 hectare de grâu. În primăvara anului 2024, pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, plantații pomicole și viticole, au fost înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, însumând o suprafață de peste 2,2 milioane hectare. Majoritatea acestor terenuri au fost calamitate în proporție de 50% până la 100%.
Cel mai mare buget din istoria agriculturii, alocat de Guvernul Ciolacu
Cu un buget istoric de peste 2% din PIB, Guvernul Ciolacu continuă să susțină agricultorii români, indiferent de sectorul în care activează. De la începutul anului 2024 și până în acest moment, a fost acordat un sprijin financiar de peste 6,73 mld. euro pentru fermieri, bani europeni și de la bugetul național, inclusiv aceste plăți directe. Prin măsurile luate, Guvernul Ciolacu se asigură că, împreună cu partenerii din sectorul agricol, contribuie semnificativ la menținerea producției agricole naționale. Ministerul arată că în ciuda condițiilor extreme de secetă, agricultorii români au reușit să asigure necesarul de consum al țării. (sursa)