La cererea HotNews, procurorii au precizat că „dosarul penal la care faceți referire este în curs de soluționare, urmărirea penală desfășurându-se in rem”.
Pe 21 octombrie 2021, Nicolae Ciucă a fost desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis.
Pe 22 octombrie, de pe site-ul Radio România a dispărut înregistrarea unei emisiuni în care Nicolae Ciucă spunea că sarcina de a fi șeful statului major al Armatei Române este incomparabilă cu orice altceva și că nu va intra niciodată în politică.
„Consider atât de sfântă onoare şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitate în alt domeniu. Nu voi face politică”, a spus atunci Nicolae Ciucă. Această declarație a fost ștearsă.
Radu Dobrițoiu, jurnalist și consilier al lui Ciucă
Declarația îi fusese luată generalului Nicolae Ciucă în anul 2018, de către jurnalistul Radu Dobrițoiu, de la Radio România. Corespondent în Irak, Dobrițoiu este cel care a lansat sintagma „Eroul de la Nassiriya” despre Nicolae Ciucă.
Când Ciucă a avansat în ierarhia militară, Radu Dobrițoiu a ajuns consilier al acestuia la Ministerul Apărării. În 2021, când de pe site-ul Radio România a dispărut declarația lui Ciucă, Radu Dobrițoiu lucra la MApN.
Surse din radio au confirmat pentru Libertatea, care a relatat cazul, că, din cercetările interne ale Radio România, a reieșit că parola de acces a lui Radu Dobrițoiu la site-ul instituției a continuat să fie validă și după angajarea lui la Ministerul Apărării.
De altfel, într-un model aplicat și în alte cazuri, jurnalistul Radu Dobrițoiu nu a demisionat de la Radio România când a ajuns la MApN, ci a plecat cu delegație, poziția lui din RRA rămânând ocupată, ca să poată reveni, au explicat surse din radioul public.
Radio România a depus plângere penală la DIICOT
Șeful Societății Române de Radio, Liviu Popescu, a anunțat imediat că dispariția declarației „nu a fost rezultatul unui proces editorial intern și că sunt investigate circumstanțele în care a fost modificat articolul privindu-l pe generalul Nicolae Ciucă, modificare în urma căreia o parte semnificativă a articolului a fost ștearsă”.
Radio România a făcut două lucruri.
Pe 24 octombrie 2021 a repus pe site declarația luată de Dobrițoiu lui Ciucă, în care generalul spunea că nu va intra niciodată în politică. O puteți vedea aici.
Radio România a sesizat DIICOT că cineva i-a intrat în sistem și a scos o informație. După trei ani, HotNews a întrebat Parchetul care este faza în care se află dosarul. Dosarul este în cercetare: „Urmare cererii dumneavoastră, înregistrată cu nr. de mai sus, formulată în temeiul Legii nr. 54412001, vă facem cunoscut faptul că dosarul penal la care faceți referire este în curs de soluționare, urmarirea penală desfășurându-se in rem, cu privire la infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic prev. de art. 360 C.pen; perturbarea funcționării sistemelor informatice prev. de art. 363 C.pen. și alterarea integrității datelor informatice prev. de art. 362 C.pen”.
Dobrițoiu a apărut în campania PNL
Jurnalistul Radu Dobrițoiu a fost unul dintre numele folosite recent de PNL ca să conteste investigația Recorder despre ”Eroul de la Nassiriya”.
Pe blogul său, Dobrițoiu a scris că totul e făcut „din dorința explicită de a ataca imaginea” lui Nicolae Ciucă, pe care îl numește „un comandant militar român care și-a îndeplinit exemplar misiunile din Irak și din Afganistan”.
Citate din Dobrițoiu au fost folosite în campania publicitară a PNL. Unii dintre cei utilizați în campania publicitară electorală, precum Ion Cristoiu, au protestat în fața metodei PNL susținând că nu au fost anunțați și că nu li s-a cerut acordul. (HotNews.ro)