Florian Bodog, senator PSD Bihor: În contextul publicării recente de către Comisia Europeană, sub coordonarea domnului Mario Draghi, a planului privind creșterea competitivității în Uniunea Europeană, este necesar să ne aplecăm cu mare atenție, și în cel mai scurt timp, asupra acestui subiect.

Desigur, competitivitatea este un obiectiv important și legitim. Însă vreau să subliniez foarte clar un principiu esențial: competitivitatea nu este și nu trebuie să fie un scop în sine.

Dacă rezultatele acesteia nu se reflectă în mod direct în creșterea nivelului de trai și a bunăstării cetățenilor noștri, atunci scopul ei este golit de sens și la nivel european, dar și la nivelul României.

Competitivitatea nu trebuie să însemne doar profit pentru companii. Înseamnă, mai presus de orice, progres social.

De aceea, este crucial ca acest plan să fie analizat cu responsabilitate la nivel național.

Senatul României și Parlamentul României în ansamblu, prin comisiile de specialitate, trebuie să acționeze de urgență pentru a crea grupuri comune de discuții și reflecție, care să includă atât senatori și deputați, cât și europarlamentari români.

Este esențial să stabilim o poziție clară, bine fundamentată, în privința viitoarelor inițiative europene, dar și a modelului social specific Uniunii Europene și României.

Dereglementarea, cum este reducerea birocrației, poate reprezenta un obiectiv nobil și necesar. Însă aceasta nu trebuie să se facă în detrimentul drepturilor angajaților. Este doar un exemplu din multele provocări pe care trebuie să le gestionăm cu foarte mare grijă.

La fel, normele de mediu, cum vedem în anumite industrii din Europa de Vest – precum industria auto, nu trebuie să conducă la concedieri masive, afectând familii întregi, sute de mii de oameni.

Da, Europa și România au nevoie de o competitivitate crescută, dar nu prin sacrificarea celor mulți.

Competitivitatea trebuie să fie în slujba cetățenilor, nu invers!

Aceasta este direcția în care trebuie să ne îndreptăm și cred că România, în ansamblul său, are datoria de a face din progresul social o prioritate în toate demersurile sale economice și politice atât pe plan național dar și la nivel european.

sursaDeclarație politică, Senatul României, 17.09.2024

Articolul precedentCine a șters declarația lui Ciucă, în care spunea că nu va intra niciodată în politică, de pe site-ul Radio România?
Articolul următorVremea azi, 20 septembrie 2024. Toamnă normală și plăcută în toată țara. Ce temperaturi vor fi