Fenomenul foarte sever s-a încheiat, vor mai fi astăzi și în noaptea de marți spre miercuri șanse de ploaie, dar în cantități mult reduse, după care, pentru weekend, avem vești bune.
„Fenomenul foarte sever s-a încheiat, dar în zonă este foarte multă umezeală în aer, în urma ploilor puternice, și încă sunt condiții să se mai formeze sisteme noroase din care să plouă”, marți și în noaptea de marți spre miercuri, a spus la Digi24 Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM.
Meteorologul a explicat că „Pe lângă această umezeală foarte mare în aer, avem și o circulație a aerului dinspre Marea Neagră, ceea ce de asemenea favorizează formarea norilor.
Pe de altă parte, e destul de sigur că ploile pe care le așteptăm nu vor mai acumula decât izolat peste 20-25 de litri pe metru pătrat. Nici nu suportă comparație cu ce a fost”.
ANM are chiar vești bune pentru weekend, când este așteptat să avem parte de vreme frumoasă.
„Veștile sunt totuși bune pentru zilele următoare, pentru că spre sfârșitul săptămânii presiunea atmosferică este în creștere, nu mai sunt condiții de formare a norilor și e posibil ca în weekend să fie vreme frumoasă.
Apreciem că de joi încolo, condițiile de ploaie vor fi foarte reduse. Vremea este într-un proces de încălzire, dar în spatele frontului de precipitații a intrat o masă de aer rece, așa că e posibil ca nopțile să rămână mai răcoroase”, a spus Florinela Georgescu.
În ce privește ciclonul Boris, care a adus fenomene meteo extreme și inundații catastrofale în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, meteorologul spune că încă mai are o anumită influență, dar la cote mult mai reduse.
„El încă se rotește la vest de țara noastră și contribuie la formarea fronturile care încă mai pot precipita în zona țării noastre, dar la cote mult mai reduse.
Această masă de aer foarte rece a dus și la formarea primelor ninsori pe crestele cele mai înalte din țara noastră. Este mult prea devreme pentru așa ceva”, a spus Florinela Georgescu.
Cel puţin 15 decese au fost provocate în Europa Centrală şi de Est de furtuna devastatoare Boris, care a lăsat în urmă mii de sinistraţi şi pagube uriaşe, greu de estimat.
AFP aminteşte de cele 7 decese înregistrate în România, iar Austria a anunţat alte două decese, doi bărbaţi de 70, respectiv 80 de ani, după cel al unui pompier, cu o zi înainte.
În Republica Cehă, poliţia a confirmat la radioul public decesul unei persoane care s-a înecat, precum şi şapte persoane dispărute. Poliţia poloneză a raportat la rândul său patru victime în regiunile afectate.
În toate aceste state a fost declarată stare de dezastru natural, cu sute de mii de locuinţe private de electricitate sau apă, căi rutiere întrerupte şi transport feroviar perturbat.
Deşi condiţiile meteo dau semne de ameliorare în mai multe zone, solul rămâne saturat şi mai multe râuri continuă să iasă din matcă. (sursa)