♦ România a reuşit să depăşească nouă ţări europene la numărul bancherilor cu câştiguri anuale de peste 1 milion de euro ♦ Profiturile băncilor din România au depăşit în ultimii ani record după record ♦ La nivelul Uniunii Europene (UE), băncile din România au fost în ultimii ani pe poziţii fruntaşe în topul profitabilităţi din perspectiva rentabilităţii capitalului bancar ROE, conform EBA ♦ Însă, în topul european al intermedierii financiare, băncile din România au coborât la coada clasamentului european, având printre cele mai scăzute ponderi ale creditelor şi ale activelor bancare în PIB, de circa 25-27%, respectiv 50% ♦ Cei mai mulţi bancheri milionari în euro din UE se regăsesc în Olanda (74), Spania (211), Italia (359), Franţa (467) şi Germania (609).

Claudia Medrega: Profiturile băncilor din România au depăşit în ultimii ani record după record, iar odată cu ele au crescut şi câştigurile ban­cherilor, România ajungând să aibă 5 bancheri în topul european al bancherilor milionari în euro ñ 3 din top management, 1 din supraveghere şi 1 din retail banking -, mai mulţi decât Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Malta sau ţările baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). Astfel, România a reuşit să depăşească 9 ţări europene la numărul bancherilor cu câştiguri anuale de peste 1 milion de euro, conform statisticilor Autorităţii Bancare Europene (EBA) publicate în 2024, care evidenţiază situaţia câştigurilor din 2022.

În rapoartele anterioare ale EBA din anii trecuţi România figura, în general, cu doar 2-3 bancheri în topul milionarilor în euro.

Ultimii ani au adus profituri din ce în ce mai mari pentru sistemul bancar românesc, care au urcat la 5-6-7-8 mld. lei/an, pentru ca în anul 2022 câştigul băncilor s? ajungă la un record de circa 10 mld. lei, iar în 2023 să urce spre vârful istoric de 14 mld. lei. Şi primul semestru (S1) din acest an a adus un câştig substanţial la nivelul sistemului bancar românesc, de circa 7,5 mld. lei, astfel că este posibil ca la final de 2024 câştigul băncilor locale să marcheze un nou record.

Cel mai probabil câştigurile bancherilor din România incluse în topul EBA au fost obţinute de bancheri din top managementul celor mai mari bănci locale. Câştigurile pentru majoritatea bancherilor locali din top management nu prea sunt cunoscute, dar palierul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro pe lună. Iar la băncile de stat salariile şefilor sunt în jur de 20.000 de euro pe lună. (ZF.ro)

Articolul precedentÎntâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa se desfășoară la Oradea
Articolul următorPrejudiciu impresionant într-un singur dosar de contrabandă. Câte țigări au descoperit polițiștii din Oradea