Oamenii de știință au descoperit că îmbătrânirea se desfășoară în două valuri majore, la vârstele de 44 și 60 de ani, conform unui studiu publicat în Nature Ageing, arată Digi24.ro.

Această descoperire sugerează că îmbătrânirea nu este un proces uniform, ci se caracterizează prin schimbări rapide și semnificative la anumite etape de vârstă, ceea ce ar putea explica creșterea bruscă a problemelor de sănătate la aceste vârste.

Studiul, care a analizat mii de molecule și microbi la participanți cu vârste între 25 și 75 de ani, a identificat două perioade cheie de schimbări.

„Nu ne schimbăm treptat de-a lungul timpului. Există unele schimbări cu adevărat dramatice”, a explicat profesorul Michael Snyder, genetician și director al Centrului pentru Genomică și Medicină Personalizată de la Universitatea Stanford. „Se pare că mijlocul anilor 40 este o perioadă de schimbări dramatice, la fel ca și începutul anilor 60 – și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care vă uitați.”

Cercetătorii au observat că schimbările majore de molecule se produc în jurul vârstei de 44 de ani și din nou la 60 de ani, influențând aspecte precum sănătatea cardiovasculară și metabolismul. De exemplu, primul val de modificări a inclus molecule legate de bolile cardiovasculare și metabolismul substanțelor, iar al doilea val a afectat moleculele implicate în reglarea imunității și funcția renală.

„Acest lucru sugerează că, deși menopauza sau perimenopauza pot contribui la schimbările observate la femeile aflate la mijlocul vârstei de 40 de ani, există probabil alți factori mai semnificativi care influențează aceste schimbări atât la bărbați, cât și la femei”, a declarat Dr. Xiaotao Shen, prim autor al studiului.

Studiul sugerează că intervențiile de stil de viață, cum ar fi creșterea exercițiului fizic în perioadele de schimbări rapide, ar putea ajuta la gestionarea impactului acestor etape de îmbătrânire. „Cred cu tărie că ar trebui să încercăm să ne ajustăm stilul de viață în timp ce suntem încă sănătoși”, a adăugat Snyder. (sursa)

Articolul precedentUn medic a dezvăluit greșeala făcută de mulți români care cred că fac mișcare. „Nu este activitate fizică reală”
Articolul următorVremea 19 august – 16 septembrie. Veşti de la ANM pentru românii cu concedii la început de toamnă