Declaraţia Unică actuală urmează să fie înlocuită din 2026 cu o Declaraţie Unică Inteligentă, schimbarea făcând parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri privind digitalizarea României, din care mai fac parte e-Factura, e-TVA și RO e-Proprietatea.

Momentan au loc discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, mai spune ministrul Marcel Boloș Va avea o discuție cu mediul de afacerianul 2025 urmând să fie unul de tranziţie între cele două sisteme de declarare.

Noua declaraţie va fi precompletată, cu calcule deja făcute în baza informaţiilor pe care documentul le va extrage din toate bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factura, e-TVA, e-Transport, anunţă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un interviu pentru Profit.ro.

De asemenea, urmează să se renunţe la mecanismul de estimare a venitului.

Proiectul se află încă în lucru, la acest moment analizându-se şi dacă noul formular se va numi Declaraţia Unică Inteligentă sau Declaraţia Unică Digitală.

„Aduce o serie de noutăţi. Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei”, explică ministrul Finanțelor.

„Dacă o persoană fizică a făcut o achiziţie şi are o cheltuială înscrisă în Declaraţia Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plăteşte impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur şi simplu extragem datele. Va fi precompletat şi vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a mai declarat Boloș.

Altă noutate este e-Proprietatea. Ajutor în impozitarea proprietăților la valoarea de piață

„e-Proprietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a spus el.

În această bază de date care se formează la nivelul României se adună informații despre valorile de piață, afirmă Boloș.

„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vof fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a spus el. (sursa)

Articolul precedentCorupție la scară largă în Ucraina. Mită substanțială pentru un oficial din ministerul Energiei
Articolul următorS-a schimbat topul celor mai mari salarii din România. Care este acum cea mai bine plătită meserie / Salariul mediu net a fost de 5.176 lei în luna iunie