Am trecut de jumătatea anului 2024, iar până în 2030 mai avem o azvârlitură de băț. Nici nu ne vom da seama când a trecut timpul, cum nu ne-am dat seama nici când a trecut timpul de la primele variante ale PNRR și până azi.
Dar ce ne interesează pe noi PNRR? Nu ne dă lapte, unt și ouă, nu ne dă nimic.
Patrick Andre De Hillerin: O să râdeți, dar chiar și în PNRR, care ar fi trebuit să fie un plan de ieșire din criză, există nenumărate aberații greu de justificat. Niște unii își vor renova casele „tradițuionale“ cu bani împrumutați de către toți românii, niște alții vor scrie niște studii filologice citite de ei înșiși și de încă 100 de prieteni, tot din bani împrumutați, iar niște băieți cu adevărat deștepți vor pune mâna pe energia României cu banii noștri, ai tuturor. Nu, n-ai cum să nu iubești PNRR…
Una dintre chestiile stabilite în perioada în care se negocia PNRR, iar ministru al Energiei era maestrul Virgil Popescu, francizor al OMV, a fost cam cum va arăta producția de energie a României în 2030. Teoretic, este o strategie a statului român. Practic, este o strategie prin care statul român își cedează și mai mult suveranitatea energetică, plătind toate astea cu banii noștri. Este, cumva, fabulos.
Să luăm, de exemplu, investiția în energie nucleară.
Până în 2030, România își propune și s-a angajat să crească prodcuția de energie electrică din sursă nucleară cu aproape 500 MW.
În acest moment, avem două reactoare nucleare, la Cernavodă, care produc, fiecare, 700 MW. Împreună, ele furnizează, atunci când funcționează, între 1.300 și 1.400 MWh. Ei bine, până în 2030 am putea termina încă două reactoare la Cernavodă, folosind tehnologia canadiană pe care au fost gândite. Am obține 1.400 MW în plus.
Nu vom face asta, pentru că vom încerca ceva nou. Tehnologia SMR, Small Modular Reactor, care, dacă va reuși să fie implementată, ne va fruniza între 460 și 640 MW, la costuri de trei ori mai mari decât cele două reactoare de la Cernavodă.
În plus, NuScale, antamatul furnizor al soluției SMR, nu a livrat și pus în funcțiune, până acum, nici măcar un singur reactor de mici dimensiuni. Totul este în fază de proiect, nu avem certitudinea că produsele NuScale funcționează sau vor funcționa. Dar nu-i grav. Statul român, prin Nuclearelectrica, a înființat o companie mixtă, cu participații de 50%-50%, pe care NuScale o va finanța cu doar 250-260 de milioane de dolari, împrumut, restul până la 5-6 miliarde de dolari, costurile investiției, urmând a fi suportate de către statul român. Slava.
Revenind la PNRR și la Virgil Popescu, strategia energetică a României făcută sub supravegherea ambilor propune ca în 2030 să avem energie electrică provenită din surse fotovoltaice în proporție de 36% din producția națională.
Iarăși, fabulos. 2/3 din zi, iarna (dacă nu mai mult) și cel puțin 1/2 vara, 36% din sistemul energetic nu va produce energie electrică. Pe care, dacă vom avea nevoie de ea, o vom importa.
Uneori părem proști și pare că nu înțelegem cum suntem furați. De cele mai multe ori chiar suntem. (catavencii.ro)