David Popovici a lansat o dezbatere esențială pentru societatea noastră: „Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. E un mesaj pentru toți politicienii”. Dar nu politicienii, ci cetățenii plătesc. Ce sume oferă pentru campioni și sport, din taxele și impozitele lor, scrie site-ul de sport GOLAZO.ro.
Mai multe reportaje și dezvăluiri despre condiția dificilă a foștilor mari campioni au îndurerat opinia publică la finalul anilor ’90. Oficialii sportului românesc au reacționat. În anul 2000, cei doi șefi ai Ministerului Tineretului și Sportului, ministrul Crin Antonescu și secretarul de stat Ioan Dobrescu, au elaborat Legea Sportului.
În Legea 69/2000, la titlul X (zece), intitulat explicit „Protecția socială a sportivilor de performanță”, s-au introdus rentele pentru foștii mari campioni.
Rentele maxime – de trei ori salariul unui profesor
Practic, guvernul a propus și Parlamentul a acceptat, în numele cetățenilor, ca fiecare campion important al țării, indiferent de sport și de vârsta sa, să primească o sumă lunară, netă, pe viață, după încetarea activității de performanță.
La început, au fost puțin peste 500 de sportivi recompensați, astăzi sunt aproape 600. Suma maximă este 3.350 euro net/lună, echivalentul unui salariu de medic sau de trei ori salariul unui profesor.
În medie, cei 598 de foști sportivi primesc 6.160 de lei/lunar, scrie jurnalistul Cristian Geambașu, într-un recent articol publicat în GOLAZO.ro, siteul de sport al HotNews.ro.
Sistemul de premiere nu a adus doar beneficii. Marii antrenori Octavian Belu și Mariana Bitang au atras atenția că a permite ”pensionarea” la 18-20 de ani echivalează cu a stimula lipsa de motivare în activitatea sportivă.
Oferim prime olimpice mai mari decât Germania, Spania, SUA
Un alt domeniu unde contribuabililor români nu are de ce să le fie jenă sunt primele olimpice, scrie GOLAZO.ro. Prin taxele și impozitele românilor, oferim medaliaților noștri unele dintre cele mai importante recompense pentru performanța înregistrată la PARIS 2024.
Potrivit Elisabetei Lipă, șefa sportului, Agenția Națională pentru Sport premiază aurul olimpic cu 140.000 de euro, argintul cu 100.000 și bronzul cu 60.000. Pentru aurul și bronzul de acum, Popovici urmează să primească 200.000 euro.
„Exceptând suma fantezistă oferită de Hong Kong pentru un aur olimpic, 700.000 de dolari, și cea uriașă pusă la bătaie de Israel, 275.000 dolari, suntem printre țările de top ca premii”, analizează jurnalistul Cristian Geambașu.
O recentă sinteză a CNBC arată că Germania oferă 22.000 de dolari pentru aur, Spania 100.000 dolari, Statele Unite 38.000 dolari, Japonia 32.000 de dolari. Toate sunt sume sensibil sub cele oferite de România.
Asemănător stă situația, an de an, și în cazul campionatelor europene și mondiale.
Aproape o jumătate de miliard de euro pe an cheltuit pe sport
Rentele viagere pentru sportivi și bonusurile olimpice nu sunt singurele gesturi de atenție instituțională pentru sport. Se adaugă și indemnizațiile de merit, cuvenite antrenorilor și altor figuri reprezentative ale sportului, pentru acestea suma separată situându-se la 1.725.000 de euro pe an, scrie GOLAZO.ro.
În afară de ce se alocă de la bugetul sportului, Academia Română are rente substanțiale, mai puțin transparente însă, pentru marii specialiști ai sportului românesc. Autoritățile locale investesc și ele în ultimele decenii. Echipa de handbal a CSM București a avut unele dintre cele mai bine plătite jucătoare ale Europei.
O analiză realizată în 2021 de către jurnalistul Dan Udrea în GSP, pe baza datelor obținute de Blocul Național Sindical, a arătat că statul român a cheltuit peste un milion de euro pe zi în 2019, din sursele bugetului central și local, pentru sport.
Ca și David Popovici astăzi, care a acuzat lipsa de discernământ a investițiilor, studiul afirma că „În 2019, Statul a cheltuit pentru sport aproape o jumătate de miliard de euro. Dar complet la întâmplare, fără nicio strategie coerentă”.
„Sportivii sunt foarte prețuiți”
Prioritizarea defectuoasă este o realitate, dar ideea populistă că statul, adică cetățenii, neglijează sportul, este, mai degrabă o trimitere ușoară, comodă, dar cu iz populist, scrie Cristian Geambașu. „Sportivii sunt foarte prețuiți. Probabil mai mult decât medicii străluciți în luptă cu moartea, la propriu, mai tare decât inginerii de geniu sau decât profesorii care luptă anonim să nu devenim analfabeți funcționali, cocalari și maneliști. E populism ce spun acum?”, se întreabă ziaristul. (HotNews.ro)