Deși filmul lui Villeneuve a fost apreciat la maxim de cinefilii români, care chiar se pricep la filme, pentru că au văzut Mihai Viteazu, Nea Mărin Miliardar, Filantropica și Colectiv, acesta va rămâne o vagă amintire în mintea lor, ștearsă în curând. Asta deoarece cunoscuta editură audio Polifonicrom a anunțat azi că a publicat cartea Dune, în formă audiobook, în lectura lui Petre Țuțea.
timesnewroman.ro: Înregistrările au fost descoperite recent și pare că au fost făcute, conform arhivelor radio, la o cherhana din Tulcea unde Țuțea bea și mânca păstrăvi de nisip cu turcul Turfir Hawat. Acestea au fost readuse la lumină și refăcute de Vartan Arachelian, în 1990, în cadrul emisiunii „Cuvântul care zidește sietch-uri” de la TVR1.
„Am stat în temnițele de pe Salusa Secundus, trimis de Shadam IV, pentru un popor de idioți. Arakkis a ajuns un coteț, mi-e scârbă de fremeni. Păi cum să vă luptați voi cu harkonenii, arme aveți? Credință aveți? Fără credință, fără Muad’dib în sufletul vostru, viermele de nisip e doar o râmă. Dormiți precum un ghoula în cuvele axlotl, o amintire a unui om mort”, începe Țuțea lectura, furibund și mâhnit.
„Suveran faţă de natură, supus Divinităţii, nemuritor şi liber prin depăşirea extramundană a condiţiei sale – acesta este omul creştin, acesta este Paul Atreides. El, Muad’dib-ul, despre care Gurney Halleck spunea că-i expresia integrală a triburilor fremene, iar Stilgar că reprezintă „ideea platonică de fremen” e fremenul absolut. L-am definit eu, înainte s-o facă surorile Bene Geserit: sumă lirică de duci, născuți în Caladaan, făcuți în Caladaan, uscați în soarele deșertului Arakkian.
Kwitzach Haderach e fremen! Sau, dacă nu, eu sunt împotriva lui. Jihadul Butlerian era în înseşi ideile epocii, dar jihadul nu putea să iasă câştigător deoarece avea la baza lui o eroare – naţionalismul absolut, care este impracticabil. De la excesul de naţionalism li s-a tras sfârşitul fremenilor, rispiți acum pe toate planetele până în expansiune”, sunt doar câteva din citatele emoționante din audiobookul citit de Petre Țuțea, accesibil tuturor pentru un abonament de 7,99 lei pe lună, prima lună gratuită, doar pe platforma Polifonicrom. (sursa)