„Al doilea val al pandemiei este deja aici”, avertizează un responsabil german, după ce țara sa raportează din nou sute de noi îmbolnăviri zilnic.
În Spania este și mai rău: ieri s-au înregistrat aproape 1.500 de teste pozitive. Din această cauză, de azi-noapte, Londra impune 14 zile de carantină celor veniți din Spania. Pe de altă parte, liderul comunist de la Phenian a anunțat că „virusul rău a ajuns în Coreea de Nord”. Cel mai izolat stat de pe Glob a raportat astăzi oficial primul său caz suspect de coronavirus. Deloc plauzibil, ar fi vorba de un bărbat fugit cu 3 ani în urmă în Coreea de Sud și întors acum în mod ilegal în nord.
În acest moment, aproximativ 100 de mii de britanici sunt în vacanță în Spania. Le-a cam pierit, însă, tot cheful aflând ultimele vești de acasă.
Jonathan Van-Tam, medic-șef adjunct din Marea Britanie: „Ultimele cifre din Spania arată o creștere abruptă a testelor pozitive. Începând de la miezul nopții, cei care se întorc în Marea Britanie din orice zonă a Spaniei, inclusiv insulele Baleare și Canare, vor fi obligați să se izoleze la domiciliu”.
Sandra Dibble, turistă: „Nu ne-au dat un avertisment prealabil, aplică măsura imediat. Ce fac oamenii ale căror slujbe depind de întoarcerea lor la muncă după vacanță?”
Unii au apucat să între în țară azi-noapte, chiar înainte de miezul nopții.
Nathan Chapman, turist: „Mama și tata sunt încă acolo, vin în urma mea, pentru că nu am prins bilete la același zbor. Vor trebui să se izoleze după ce ajung”.
Benjamin Butterworth, jurnalist întors din Spania, sâmbătă: „E ipocrizie și lipsă de logică să crezi că ești în categorie de risc doar pentru că vii din străinătate. Mai ales că multe țări cu care avem coridoare de circulație, inclusiv anumite regiuni ale Spaniei, au rată de infectare mai mică decât în anumite părți ale Angliei”.
Dominic Raab, ministrul brtanic al Sănătății: „Nu e cazul să ne cerem scuze pentru această decizie. La nevoie, trebuie să putem lua rapid decizii ferme. În caz contrar, riscăm un posibil al doilea val în Marea Britanie și reinstituirea carantinei”.
Una dintre cele mai afectate țări europene de pandemie, Spania ieșise la liman la începutul verii. Însă în ultimele săptămâni au izbucnit noi focare, mai ales în Catalonia.
Pe de altă parte, în țările sărace ale Americii Latine, situația este cutremurătoare. În Bolivia, se întâmplă tot mai des că oameni răpuși de COVID să fie scoși din case și lăsăți pe stradă, până sunt ridicați de autorități.
Florencio Carvallo, președinte de district: „Pentru că cei mai mulți dintre ei locuiesc în chirie, proprietarii scot trupurile în stradă”.
Țară cu un sistem medical precar, Bolivia a raportat până acum 70.000 de cazuri și peste 2.400 de morți, la o populație de 10 milioane de oameni. Lucrurile au scăpat de sub control și în Ecuador, unde numărul deceselor a trecut de 5.500. În cimitire nu mai e loc pentru gropi noi.
Pedro Zevallos, directorul cimitirului Los Recuerdos: „Asta înseamnă că uneori suntem nevoiți să lucrăm până târziu în noapte ca să facem față numărului mare de morminte necesare”.
În Brazilia, președintele Jair Bolsonaro a anunțat că, în sfârșit, al patrulea test făcut după îmbolnăvire a ieșit negativ. Liderul populist a sărbătorit vestea bună făcând o tură cu motocicletă prin oraș. (sursa)