Grupurile de Facebook dedicate șoferilor români abundă de discuții cu privire la rezultatele false indicate de testele antidrog folosite de polițiștii de la rutieră.
Se vorbește chiar despre organizarea unui proces colectiv tocmai pentru a opri ”abuzul” polițiștilor acuzați că folosesc aparate de slabă calitate care transformă peste noapte șoferii cinstiți în drogați la volan.
Totuși, surse din Poliția Română, susțin că rezultatele ”fals pozitive” nu sunt chiar atât de false precum par, iar în spațiul public s-a diseminat o informație neadevărată.
Informația neoficială propagată în spațiul public face referire la faptul că 40 la sută dintre testele antidrog sunt infirmate de analizele de sânge și urină făcute la Institutele de Medicină Legală din țară. Această afirmație este parțial adevărată, dar pare că are în spate un imens scandal de corupție.
În România, polițiștii de la rutieră folosesc două tipuri de aparate: Drug Analyzer AquilaScan și Dräger DrugTest 5000. Aceeași tehnică este folosită de polițiștii din SUA și UE.
Curios este că în România, rezultatele analizelor la sânge, prelevate în cazul șoferilor testați pozitiv de poliția rutieră, diferă drastic de la un județ la altul.
Astfel, în primele 9 luni ale acestui an, la nivelul municipiului București 509 șoferi au fost testați pozitiv la una dintre substanțele interzise. Absolut toate probele de biologice, analizate la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” București (INML), au confirmat că respectivii șoferi au consumat cel puțin un tip de drog.
Cu alte cuvinte niciunul dintre rezultatele pozitive indicate de DrugTestul polițiștilor din București nu a fost infirmat de medicina legală. Eroare de zero la sută există doar pentru București și doar în cazul probelor biologice analizate la INML.
În țară, situația este radical altfel. Nimeni nu are o explicație oficială, dar o bănuială există.
În județul Maramureș, de exemplu, aproape 50 la sută dintre rezultatele DrugTestelor au fost infirmate de medicii legiști. Probele de sânge ale șoferilor din zona de nord-vest a țării sunt analizate la Institutul de Medicină Legală din Cluj.
În Suceava și Neamț, 30 la sută dintre testele pozitive sunt infirmate de analiza probelor de sânge. La Suceava, din 50 de șoferi ”drogați”, 20 au obținut rezultate negative la Institutul de Medicină Legală, după analizarea probelor de sânge.
Probele biologice ale șoferilor din zona Moldovei, testați pozitiv cu DruggTestul, sunt analizate la Institutul de Medicină Legală din Iași.
La Brașov, din 171 de șoferi testați pozitiv cu DruggTestul, în primele 9 luni ale acestui an, doar în cazul unuia rezultatul a fost infirmat de medicina legală. Probele biologice ale șoferilor din Brașov sunt analizate la INML București.
Un alt exemplu, în județul Giurgiu, rezultate eronate au fost 0%. Adică testele pozitive la droguri în cazul șoferilor din Giurgiu au fost confirmate la același INML București. Aceeași situație este și la Olt, unde doar 3 la sută dintre rezultatele pozitive au fost infirmate de INML București.
”Undeva scârțâie”
”Undeva scârțâie. Putem bănui de ce avem rezultate fals pozitive atât de mari în provincie, iar în București, niciunul. Amintiți-vă ce s-a întâmplat la Maramureș, cum erau acolo aranjate probele de sânge”, explică surse din poliție care fac referire la ”mașinăria de trezit șoferi” care funcționa în laboratoarele de analize medicale.
O afacere extrem de profitabilă s-a derulat timp de cinci ani în incinta laboratorului de analize toxicologice din cadrul Serviciului de Medicină Legală Maramureș.
Contra unor sume de bani, analizele de sânge în cazul șoferilor prinși băuți la volan căpătau valori mult diminuate, sub nivelul care ar fi dus către un dosar penal și suspendarea permisului pentru o lungă perioadă de timp.
Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au descoperit că în această afacere era implicată una dintre asistentele de la laboratorul din cadrul SML Maramureș, dar și alți doi intermediari care țineau legătura cu șoferii în culpă.
Potrivit anchetatorilor în perioada 2015-2021, asistenta Mihaela Cristina Coste ar fi primit 33.000 lei și 800 euro de la zece șoferi prinși băuți la volan de către echipaje ale poliției rutiere.
În schimbul banilor, aproximativ o mie de euro de persoană, rezultatul analizelor de sânge erau falsificate astfel încât valorile să fie mult mai mici decât cele reale.
În anchetă au fost inculpați, pe lângă asistentă, și alte persoane, printre care șoferi și intermediari.
Asistenta Serviciului de Medicină Legală Maramureș a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare cu executare fiind găsită vinovată de luare de mită, distrugere de probe și favorizarea făptuitorului. Asistenta medicală a fost acuzată că a modificat probe de sânge ale șoferilor. (sursa)