O analiză a rezultatelor de anul trecut din 31 de țări, publicată în exclusivitate de The Guardian, a relevat că 32% din voturi au fost exprimate pentru partide populiste, de extremă-stânga sau de extremă-dreapta.
Aproape o treime dintre europeni votează acum pentru partide populiste, de extremă dreapta sau de extremă stânga, arată o cercetare, cu un sprijin larg pentru politica anti-sistem care crește pe tot continentul.
Analiza efectuată de peste 100 de politologi din 31 de țări a constatat că, la alegerile naționale de anul trecut, un procent record de 32% dintre alegătorii europeni au votat pentru partide anti-sistem, față de 20% la începutul anilor 2000 și 12% la începutul anilor 1990.
Cercetarea, condusă de Matthijs Rooduijn, politolog la Universitatea din Amsterdam, și împărtășită în exclusivitate cu The Guardian, a constatat, de asemenea, că aproximativ jumătate dintre alegătorii anti-sistem susțin partidele de extremă dreapta – iar aceasta este cota de vot care crește cel mai rapid.
„Există fluctuații, dar tendința de bază este că cifrele continuă să crească”, a spus Rooduijn. „Partidele mainstream pierd voturi; partidele anti-establishment câștigă voturi. Contează, pentru că multe studii arată acum că atunci când populiștii își asigură puterea, sau influența asupra puterii, calitatea democrației liberale scade”.
Ca un semn al măsurii în care ascensiunea extremei drepte nativiste și autoritare a deplasat politica europeană spre dreapta, cercetătorii au luat în considerare clasificarea câtorva dintre cele mai cunoscute partide de centru-dreapta de pe continent ca fiind la limita extremei drepte.
„Am discutat mult despre reclasificarea conservatorilor din Marea Britanie, a VVD-ului lui Mark Rutte din Olanda, a partidului Les Républicains din Franța și a ÖVP din Austria”, a declarat Rooduijn. „În cele din urmă nu am făcut-o, deoarece nativismul nu era punctul lor central. Dar am putea să o facem în viitor”.
În acest an, au fost identifice 234 de partide anti-sistem din întreaga Europă, inclusiv 165 de partide populiste (majoritatea fie de extremă stânga, fie de extremă dreapta). De asemenea, 61 de partide sunt clasificate ca fiind de extremă stânga și 112 de extremă dreapta (majoritatea, dar nu toate, populiste). (sursa)