ZF.ro: Şapte noi centre dedicate pacienţilor cu arsuri au apărut în Europa în ultimii doi ani, în Spania, Germania, Olanda şi Polonia, arată o analiză comparativă a ZF pe baza informaţiilor din 2021 şi din 2023 publicate pe site-ul euroburn.org, o organizaţie nonguvernamentală a specialiştilor care se ocupă de pacienţii cu arsuri.
Astfel, la nivel european în 2021 erau 30 de centre pentru arşi, în timp ce în 2023 apar 38 de astfel de centre verificate de euroburn.org. Nici acum doi ani, nici în prezent România nu apare cu vreun centru dedicat pacienţilor cu arsuri, în contextul în care nu s-a construit nicio unitate pentru aceşti pacienţi. Pacienţii români sunt trataţi în paturi din spitale generale de urgenţă, în special cele din Capitală, dar şi în Timişoara şi Iaşi.
Un spital pentru pacienţii arşi se diferenţiază de o unitate generalistă prin circuitele de instalaţii, filtre, camerele de tratament şi partea de instalaţii.
Cazurile pacienţilor arşi sunt cele mai complexe din medicină, după cum arată specialiştii, având în vedere că pacienţii sunt expuşi multor riscuri, de la infecţii, la complicaţii respiratorii.
Din datele puse la dispoziţie de ministerul Sănătăţii, în România sunt 24 de paturi pentru pacienţii adulţi şi 10 paturi dedicate copiilor. Numărul de paturi pentru marii arşi a rămas constant în ultimii ani, deşi sistemul românesc de sănătate a fost pus sub presiunea tratării unor pacienţi cu arsuri în mai multe rânduri în ultimii ani. Astfel, în opt ani, după incendiul din clubul Colectiv, nu s-a construit niciun spital sau centru pentru arşi, deşi anual circa 600-800 de pacienţi ajung în spitale cu arsuri. (Georgiana Mihalache)